Учени от 13 държави участваха в Осмата международна конференция на Природо-математическия факултет в ЮЗУ

Над 300 учени от 13 държави се включиха в Осмата международна конференция “Съвременни тенденции в науката” (FMNS-2019), организирана от Природо-математическия факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Научният форум, който се проведе в Университетския център „Бачиново“, бе открит от проф. д-р Марио Митов, заместник-декан на Природо-математическия факултет и председател на организационния комитет.

Приветствия към участниците отправи ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков. Той подчерта важността на конференцията и отбеляза, че тя дава възможност на учени от цял свят да споделят резултати от своите проучвания.

Специален музикален поздрав към гостите отправиха децата от детската фолклорна група „Джумайчетата“ към Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866“ – Благоевград, с ръководител Иван Кацарски.

В рамките на четиридневния международен научен форум доклади представят учени от България, Китай, Тайланд, Англия, Германия, Албания, Казахстан, Иран, Полша, Македония, Испания, Чехия и Унгария.

Специални гости на конференцията бяха проф. дхн Евелина Славчева – директор на Института по електрохимия и енергийни системи „Академик Евгени Будевски“ към БАН и проф. Хесус Гералдо от Барселонския автономен университет, Испания.

Основните тематични направления на докладите са химия, физика, география, екология и опазване на околната среда, математика, информатика, технически науки и методика на обучението.

Целта на Осмата международна конференция “Съвременни тенденции в науката е да осигури платформа на изследователи, учени, както и индустриални професионалисти да представят своите резултати от научни изследвания и развойна дейност в областта на природните науки и технологии. Конференцията предоставя възможности на участниците да обменят нови идеи и опит, да създадат научни контакти и да намерят глобални партньори за бъдещо сътрудничество.

Международната конференция се провежда под патронажа на ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков и с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Фонд “Научни изследвания”.