Закриват инфекциозно отделение в Кюстендил

  • Отделението е пълно с болни от морбили деца, няма специалист

Общински съветници ще търсят начини за спасяване на инфекциозното отделение в Кюстендил. Това стана ясно по време на заседанието на ОбС, на което беше съобщено, че предстои закриване на отделението в местната многопрофилна болница, от началото на следващия месец. Причината е, че няма специалист.
И в момента отделението е пълно с деца, болни от морбили. Имаме ромски квартал с 11 000-12 000 души, което е предпоставка това отделение да се пълни постоянно, коментираха съветници.
Кметът Петър Паунов посочи, че ще търси среща по темата с ръководството на болницата. Оттам обаче твърдят, че специалистите в тази област в страната са малко, а и няма как отделението да отговори на необходимите изисквания, за да продължи да съществува.
“Не зная защо се допуска болниците в големите градове да се поставят в подобно унизително положение”, коментира кметът Паунов.
Съветници предложиха в шестте филиала на детски градини в Кюстендил да бъдат оборудвани солни стаи за профилактика и заздравяване на имунитета на децата. Според автора на предложението изграждането на една солна стая би струвала около 22 хиляди лева.