Ердоган: Никой не може да нарушава суверенните права на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие на форума на най-развитите индустриални държави Г-20, който тази година се проведе в японския град Осака от 28 до 29 юни.

Турският лидер имаше двустранни преговори с президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, а също така и разговори с германския канцлер Ангела Меркел и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

 

С-400 ще бъдат доставени през юли

 

По време на срещата със стопанина на Белия дом Ердоган е обсъдил въпросите, свързани с придобиването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400 и американските изтребители Ф-35.

На заключителната пресконференция след края на срещата на Г-20 Ердоган коментира доставките на руските ЗРК. „ЗРК С-400 се намират на стадий доставка. Не отива на страна като Турция да се отказва от тях точно в този момент. Въпросът е приключил. През първата половина на юли ще започнат доставките“. Освен това той засегна темата за възможни американски санкции по отношение на Турция. „На срещата си с американския президент Доналд Тръмп уточних този въпрос. Той лично ме увери, че това няма да се случи“, каза Ердоган.

В същото време той припомни, че в момента Турция ще купи от САЩ 100 самолета „Боинг”. „В свят, където съществува свободна пазарна икономика, е необходимо да се предприемат стъпки в съответствие с тези критерии. Освен това трябва да се подчертае, че Турция е стратегически партньор на САЩ. Никой не може да се меси в суверенните права на Турция и всички знаят това“, подчерта Ердоган.

Спирайки се на проекта за Ф-35, президентът съобщи, че Турция вече е платила на САЩ 1,4 милиарда долара. „Ние получихме 4 изтребителя Ф-35, произведени с общи усилия. Анкара очаква да получи още 116 такива изтребителя. Вноските за тях се правят според договорения план и те вече се направени. Някои изказвания в САЩ не съвпадат с подхода на президента Тръмп. Смятам, че това няма да попречи на нашите двустранни отношения и ние решително ще следваме това направление“, обеща Ердоган.

Разговорът на Ердоган с руския президент Владимир Путин продължи около час. Освен въпроса за ЗРК С-400, двамата обсъдиха ситуацията в Сирия, строителството на АЕЦ „Аккую“ и туризма. „Голямо е значението на пускането в експлоатация на първия етап от АЕЦ „Аккую“ през 2023 г. Ние придаваме огромно значение, че неядреното оборудване ще бъде произведено от турски компании“, каза Ердоган.

От своя страна Путин отбеляза, че двустранният стокообмен през миналата година е нараснал с 15%, а взаимните инвестиции са достигнали 10 милиарда долара.

 

Тероризмът – враг на човечеството

 

Тероризмът е враг на човечеството и човешките ценности. Всички страни трябва да заемат принципна позиция спрямо това уродливо явление и да наричат нещата с истинските им имена. „Страните от Г-20 трябва да заемат принципна, последователна и решителна позиция в борбата с тероризма“, призова Ердоган.

Той смята, че терористичните организации не трябва да се делят по идеология. Турският лидер припомни, че много страни в последно време се сблъскват с кървавата същност на тероризма. „В тази връзка Сирия преживява трудни времена. Някои наши съюзници подкрепят такива терористични организации като РКК и YPG, които провеждат етническо прочистване в Сирия, принуждават местното население да имигрира, а децата да воюват“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Президентът се оплака, че някои западни страни оказват подкрепа на терористичната организация ФЕТО, която направи неуспешен опит за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция. Тогава при сблъсъците загинаха 251 души. Ердоган предупреди, че човечеството ще плати висока цена за подкрепата и укривателството на превратаджиите под предлог предоставяне на „политическо убежище“.

 

Хашоги, Морси и човешките права

 

Турският държавен глава засегна и темата с убийството на саудитския журналист Джемал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул миналата година. Ердоган подчерта, че виновните за този акт трябва да понесат своята отговорност и това е приоритетна задача на международната общност.

„Темата за убийството на Хашоги и съмнителната смърт на бившия египетски президент Мохамед Морси не трябва да падат от международния дневен ред. Лидерите на Г-20 трябва да защитят демокрацията и човешките ценности“, призова Ердоган. Той също така смята, че в случая със смъртта на Морси трябва да се извърши съдебномедицинска експертиза.

„В противен случай възникват съмнения и въпроси, на които трябва да отговорят политиците и ООН. Безнаказаността на виновните е изключително опасна за бъдещето на целия свят, демокрацията и световната политика“, подчерта турският президент. Той изрази съжаление, че много западни страни и правозащитни организации не реагират на смъртните наказания в Египет. Но когато става дума за Турция, тогава всички се безпокоят и смятат смъртните присъди на превратаджиите за неприемливи, добави Ердоган.

Западните държави, които ни учат на човешки права, се провалиха на изпита в тази област, категоричен е турският лидер. /БГНЕС