Третият ретро парад на автомобили в Дупница предизвика фурор

Дупничани разглеждаха изложените автомобили с голям интерес.
  • Истински бижута на четири колела привлякоха погледите на дупничани, които се снимаха за спомен с тях

  • Организаторите: Ще направим също национален аукцион за ретро автомобили

В съботния ден Дупница бе домакин на ретро парад на автомобили за трета поредна година. Още от сутринта дупничани се стичаха към централния площад „Свобода”, където бяха изложени най-различни по произход коли.

Повечето от тях не пропуснаха да се снимат за спомен с возилата и да разпитат собствениците им за техните технически характеристики и каква е тайната за поддържането им. Сред паркираните коли можеха да се видят немските „Мерцедес”, БМВ и американските „Кадилак”, „Линкълн”. Голям интерес предизвика и един „Фиат”, който само преди броени дни бе докаран в България и все още беше с италианската си регистрация. Дупничани и гостите на града видяха още интересни модели на „Пежо” и съветските „Москвич”, „Лада”, „Волга” и др.


На голямо внимание се радваше и ретро джипът с марка „DKW Munga”, който се явява прадядо на легендарното в цял свят „Ауди Куатро”. Специалистите поясниха, че абревиатурата DKW означава Das Kleine Wunder, или „Малкото чудо”. Името идва от първите двутактови мотоциклети, които компанията произвежда малко след Първата световна война.
Във фоайето на общинската администрация пък бе наредена и изложба на макети на ретро автомобили в мащаб 1:12, 1:18 и 1:24.


Малко след 14 часа бяха обявени и победителите в различните категории. Голямата награда – Купата на кмета, отиде при Петър Сотиров с неговия „Мерцедес 170 S/W”. Призът за „Янгтаймер” отиде при Георги Христов и неговата „Хонда Прелют” от 1986 г. Специалната награда на журито пък спечели Стойчо Владимиров с неговото „Пежо 404”.


Наградата в епоха Е-автомобили до 1964 г. бе присъдена на италианския „Фиат” и неговия собственик Михаил Казанджиев. В епоха F-автомобили до 1975 г. бе отличено БМВ-то от 1973 г. на Николай Панчев, а в епоха G-автомобили наградата отиде при Ивайло Цветков, собственик на „Шевролет Ел Камино” от 1983 г.

 

Организаторите: Условията за такъв парад в Дупница са добри, регионът е много подходящ

Организаторите от Ретро клуб „Авангард” Владимир Димитров (вляво) и Данаил Пенчев

Организаторите на Третия ретро парад в Дупница – председателят на Ретро клуб „Авангард” Владимир Димитров и главният мениджър Данаил Пенчев, отговориха на въпросите на „Вяра” и още една местна медия.
Те коментираха какви автомобили са изложени на площад „Свобода” и разкриха, че скоро в Дупница отново ще бъдат показани много интересни возила.

– Колко автомобила са изложени на Третия ретро парад в Дупница?
Владимир Димитров: До момента са 75, но предполагам, че бройката ще стане още по-голяма до края на деня.
– Откъде са участниците?
Владимир Димитров: Повечето са от Югозападна България. Както виждате, имаме и „Фиат”, който още е с италиански номера. Изпратихме покани и на нашите колеги от Сърбия, Гърция и Македония. Може би по-късно и те ще дойдат.
– Може ли да се каже коя е най-скъпата кола, изложена на площад „Свобода”?
Владимир Димитров: Това е много подвеждащ въпрос. За всеки собственик неговата е най-скъпата. Много е важно какви средства са вложени за реставрацията. Трудно е да се каже коя е най-скъпата кола.
– Правите този парад за трета поредна година. Като че ли сега има още по-голям интерес в сравнение с миналите издания на парада?
Владимир Димитров: То това е целта ни. Ние докарваме един своеобразен музей на колела, който се движи. Днес сме тук, след две седмици сме в друг град и музеят се придвижва.
– Тази година има и изложба на макети на ретро автомобили. Разкажете ни за нея…
Данаил Пенчев: Да, тя е във фоайето на общинската администрация. За първи път правим такова нещо на мероприятие, организирано от „Авангард”. Залата е пълна със зрители и има доста добър интерес към това събитие. Имаме над 40 експоната и от това, което успях да видя при излагането на количките, всичките бяха в перфектно състояние и всеки модел е по-уникален от другия.
– Прави впечатление, че има и доста съветски автомобили…
Владимир Димитров: Това бяха нормални автомобили допреди 30 години, които предимно са се срещали в България. Останали са малко бройки запазени от тях. Както знаете, преди падането на тоталитаризма нямахме възможност да караме хубави автомобили. Имахме такива, каквито ни се предлагаха. Собствениците им ще ви кажат, че тези коли са купени от „Кореком” с много лишения. Тези автомобили не трябва да се подценяват, защото за хората си носят някакво удоволствие. Имаме и полски, и чехословашки автомобили. Такава е била епохата. Има един участник, който притежава абсолютно всички модели на „Лада” и „Жигула”, които са излезли от поточната линия. И всички те са в топ състояние. Така че това не са коли за подценяване. Да, нямат климатици, нямат добри спирачки, нямат нищо. Но точно това е музеят на колела. Така нашите деца ще видят ние какво сме имали навремето и на какво сме изкарали шофьорските курсове. Сега е най-лесно: отиваш в първата автокъща, теглиш един кредит и си купуваш една пластмасова кола, която се разтапя на 40 градуса.
– Какво ще кажете за т.нар. „янгтаймери”?
Данаил Пенчев: „Янгтаймер” е клас, който все повече набира популярност. Това са коли, които са на границата на 30-годишната си възраст. Моделите се произвеждат дори до 1992 и 1994 година, но вече са придобили класически статут и имат такава харизма. Може да видите „Мерцедес” S класа W140, която дълги години беше правителствен автомобил, но вече е част от колекционерската общност и тук имаме един такъв.
– Подходящи ли са условията в Дупница за един подобен парад?
Данаил Пенчев: Фактът, че го правим трета поредна година и фактът, че имаме константна бройка участници и публика, говори, че условията са добри. Площадът предполага една видимост към всичките автомобили и обратната връзка – всички хора имат видимост към нас, организаторите, които предаваме своето послание към тях. Освен това регионът е много подходящ, това да не е единствената дестинация на участниците в парада. На всеки един от тях даваме една брошура, в която сме написали за доста обекти в района, които може да се посетят. Например Парк „Рила”, Стобските пирамиди, Гейзера в Сапарева баня, дори и Рилския манастир. Така че ние даваме съвет на участниците къде могат да отведат своите семейства след парада.
– Това, че Дупница е столицата на продажба на автомобили втора ръка от чужбина, има ли връзка с интереса към парада?
Данаил Пенчев: Да, има. За първи път тази година си направихме труда да отправим покана към някои от многото автокъщи, които предлагат ретро и класически автомобили в тяхната ценова листа. Факт е, че имаме няколко коли от местни автокъщи, които са докарани за продажба и тук те са изложени. Така може да бъдат погледнати от потенциални клиенти, които биха си ги купили. Мислим да развием тази тенденция в следващата година, когато ще направим национален аукцион за ретро автомобили. Ето това е новина, която за първи път я казваме в медия. Сезонът ни се открива в Калояново с класик рейсинг. В единия ден ще направим такъв аукцион, където всеки, който иска да си продаде автомобила, може да го докара и представи. Ние предварително ще направим една акция в рамките на три месеца, през които ще се дава информация за тази кола, та хората да го видят на живо на това събитие. Ако имат интерес, ще си дойдат направо с парите и ще го купят. Така се прави в Америка и големите европейски държави.
– Къде е следващото ви мероприятие?
Владимир Димитров: Сега ни предстои малко почивка. След това имаме три мероприятия, които ще бъдат в рамките на около 20 дни. Следващото събитие на нашия клуб е „Класик рали Витоша”. Това е обиколката на планината Витоша. Тук искам да спомена, че ние отново ще бъдем тук, в Дупница. Ралито ще мине през централния площад, благодарение на кмета г-н Методи Чимев. Той изрази своята подкрепа и държи колите да минат оттук. Така че на площада ще има кафе пауза и жителите и гостите на града ще могат отново да видят интересни автомобили. Те ще бъдат точно 50 на брой, защото има капацитет за участие. Всички те ще акостират точно тук, а финалът ще бъде в Княжево. След това, на 22 септември, имаме Фестивал на класическите автомобили в Костинброд, където ще има участници само с покани. По-късно ще закрием сезона с една „Луда надпревара”. Това е мероприятие, което се провежда в квартал „Симеоново” в София и е малко по-различно от класическите автомобили, но нашият клуб ще помага.

Големият победител Петър Сотиров с „Мерцедес 170 S/W”: Колите не са картини и трябва да се карат

Петър Сотиров и „Мерцедес”-ът, с който спечели Купата на кмета.

Столичанинът Петър Сотиров спечели голямата награда на Третия ретро парад в Дупница. Той грабна Купата на кмета със своя „Мерцедес 170 S/W”. Колата е произведена през далечната 1951 година и предизвика фурор сред дупничани. Той даде кратко интервю за читателите на вестник „Вяра” малко след откриването на събитието.

– Какви автомобили колекционирате?
– Предимно „Мерцедес”-и. Имам и други, но повечето са от тази марка. Тези, които съм докарал в Дупница, са модел 170 S/W от 1951 година и другият е 450 SL от 1974 година.
– Може би тази от 1951 година е една от най-старите на ретро парада?
– Да. Предвоенните коли имат съвсем по-различен дизайн от следвоенните. Калниците са отвън и автомобилите са далеч по-чаровни и елегантни.
– А Вие как се сдобихте с тези коли?
– Тази, по-старата, започнах да я правя като дете и веднага, след като излязох от казармата, продължих. Тогава се запалих по автомобилите.
– Кажете какви са техническите спецификации?
– В момента моделът от 1951 година изглежда почти смехотворно, защото е 1800 кубика и е 52 конски сили. Всъщност това е модел от 1936 година, но е произведен 15 годни по-късно, след войната. За времето си е била изключително модерна и бърза кола. В момента си върви със 100-120 километра в час по магистралата като другите коли. Спирачките са по-трудни и ускорява по-бавно, но си е добър автомобил. Докато другата по нищо не отстъпва на съвременните коли. Има мотор 5000 кубика, 230 коня, има климатик и автопилот, както и подгряване на седалките. Има всичко, което човек може да иска от една съвременна кола.
– Използвате ли тези два автомобила за личен превоз, или ги пазите повече за такива паради?
– Във всеки възможен момент ги карам. Колите не са картини и трябва да се карат. То си им личи, те са си калени в бой. Ходят си на ралита и тези коли са измислени за това. Който иска да ги пази, може да си ги държи отгоре върху персийски килим.
– Трудна ли е поддръжката им?
– Да, определено е трудна. Всичко с тези коли е трудно. Но пък е интересно и това крепи нещата.
– Бихте ли разкрили каква е цената им и колко струва поддръжката им, чисто във финансов план?
– Другият аспект е по-важен. Има хора с пари, които имат много коли, но не си ги обичат, а ги взимат само за престиж. Аз тези коли сам си ги правя и възстановявам и за мен имат съвсем друго измерение. Цял живот правя това, и то е абсолютно от любов.
– Имате ли оферти от други колекционери?
– Със сигурност съм имал и ще имам. Но тези коли емоционално трудно се продават. Ако не си закъсал с парите, едва ли ще си я дадеш.
– За първи път ли сте на ретро парада в Дупница?
– Да, за първи път съм тук. Хората ме поканиха и приех да дойда. Щастлив съм и се радвам. Всичко е супер организирано и подредено. Повече от това няма какво да желае човек. Разкошно време и усмихнати хора, това ми стига.