150 деца от Кюстендил декорираха колесници и правиха апликации към конска сбруя в музейна работилница в РИМ

Малчуганите бяха вдъхновени и от изложената трако-римска колесница от 2.-3. в.
  • Малчуганите с интерес разгледаха изложената в музейното пространство трако-римска колесница от II-III век

 

Огромен интерес предизвика първата музейна работилница на Регионалния исторически музей в Кюстендил, на тема „Антично изкуство: коли и декорации“. За трите дни през юни в нея се включиха повече от 150 деца в индивидуални и групови посещения. Тя представя част от изкуството през античността, присъстващо в декорации към колесници и апликации към конска сбруя.

Момчетата и момичетата изработваха декоративните елементи от глина моделин по оригинални находки, ескпонирани в археологическата зала на музея. Темата е вдъхновена от изложената в музейното пространство трако-римска колесница от 2.-3. в., която е почти напълно реставрирана като конструкция, благодарение на откритите в по-голяма степен метални части. Тя е от вида четириколка, използвана за пренос на товари. Досега на територията на античния град Пауталия и неговия регион са открити повече от 40 на брой коли. Наред с тях са открити и множество декорации към тях, както и апликации към конската сбруя.

Музейната работилница „Антично изкуство: коли и декорации“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „ДЕЦАТА И МУЗЕЯ. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерството на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.