Съдят екоминистерството заради сеч в Национален парк „Пирин”

Добромир Добринов от WWF
  • Премахването на повредени дървета трябва да се прави само там, където те създават опасност за посетители, казват от WWF

 

Съдят Министерството на околната среда и водите за нарушения при санитарни сечи в Национален парк “Пирин”. От организацията WWF България, която е завела делото, посочват, че в парка са били премахнати дървета в нарушение на Закона за защитените територии. На 3 юли ще се проведе първото заседание по делото.

От организацията предупреждават, че сечите в националния парк са следващата заплаха за Пирин след плановете за застрояване.

Според WWF документите за съгласуване на сечите оставят впечатление, че министерството не разграничава лесовъдските подходи, които, макар да са приложими за останалите горски територии, са несъвместими с целите на опазване на националните паркове. „За да коригираме тази порочна практика, заведохме дело срещу едно такова разрешение за санитарна сеч в националния парк”, съобщава Добромир Добринов от WWF. Той посочва, че в хода на делото е било установено и второ такова разрешение без промяна в мотивите за издаването му. От организацията са разтревожени, че прегледът на подобни разрешения за сечи от последните години показва големи добиви от горите на националния парк, които са били извършвани в нарушение на закона. Те подчертават и че всички сечи са в нарушение на плана за управление на парка, в който е поставено условие при повреди под 5% от запаса на насажденията да не се извършват санитарни дейности. WWF настояват тази порочна практика да се прекрати и напомнят, че целите на националните паркове са поддържането на разнообразието на екосистемите и защитата на дивата природа, както и опазването на биологичното разнообразие в екосистемите.

Премахването на повредени дървета в парковете трябва да се прави само там, където те създават опасност за посетители или вече изградена инфраструктура, категорични са от организацията.