• Кметът Георги Икономов обсъди с висши духовници проект за изграждането на нов параклис от дърво и гранит в града

 

Копието на иконата на света Богородица-Скоропослушница бе посрещнато пред катедралния храм “Света Троица” в Банско от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Кметът Георги Икономов, който наскоро се завърна от Атон, беше от първите, които се поклониха пред чудотворната икона. След тържественото посрещане в храма бе отслужена и архиерейска вечерня, в която участие взеха и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, монаси от Дивотинския манастир, храмовите духовници.

Стотици православни християни се покланяха на иконата на Майката божия, а на втория ден от престоя бе отслужена и архиерейска света литургия, на която присъстваха градоначалникът Икономов и Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.

Иконата е копие на чудотворната икона на света Богородица Скоропослушница, изографисана и осветена в манастира „Дохиар“ в Света гора.

След светата литургия кметът покани висшите духовници на среща, на която обсъдиха проект за изграждането на нов параклис „Св. Дух” в града. Идеята на кмета е той да бъде в типичен бански стил – дърво и гранит, съобразен с църковните канони.

Уастниците в срещата си припомниха истории за съществуването на църквите на територията на общината и бяха категорични, че църквата в Банско е една от най-посещаваните в епархията, като отбелязаха и факта, че в града никога не е имало джамия. Отец Янко Русков завърши с думите “Единението, единомислието и вярата в Бога дават на Банско много благодат. Дърветата, водата и въздухът са в единство и ние сме благодарни, че от кметския стол с достойнство и гордост помага човек като Георги Икономов, доказал своето отношение към църквата през годините”.