Градската библиотека в Дупница стартира летни занимания за ученици

Илиана Янева и 8-годишният Ивайло
  • Завеждащата детския отдел Илиана Янева: Най-малките читатели се увеличават

 

Библиотеката при читалище „Зора 1858” ще осигури занимания за най-малките си читатели през ваканцията, съобщи главният библиотекар Валентина Алексиева. В продължение на една седмица читателите към детския отдел ще могат да творят и да четат заедно. Заниманията са от 8 до 12 юли (включително). Започват с творческо ателие, в което децата ще се запознаят с историята на хартията и традиционното древно японско изкуство оригами, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици. Малките читатели ще имат и възможността да изработят фигурки и украси от хартия. „Заниманието във вторник е с мото „Моята любима книжка”. Ще четем любима книжка, любимо стихотворение, любима приказка, любимо разказче или стихотворение.

В сряда ще имаме час по рисуване на свободна тема. Рисунките ще бъдат показани на видно място в библиотеката, където ще останат известно време. За четвъртък предвиждаме час по екология в читалнята. Ще запознаем децата с Червената книга за застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, живеещи на територията на България. В петък ще изработваме книгоразделители. Ще направим и моливници от бурканчета, като ще ги увием и украсим със зебло”, обясни отговарящата за отдела Илияна Янева, която ще води „летните уроци”.  Библиотекарката е категорична, че читателите се увеличават. „Увеличавет се децата, които за първи път прекрачват прага на библиотеката и след това продължават да идват. През лятото четат повече задължителната учебна литература. Сред предпочитаните четива са енциклопедии за животни и растения, автори като Роналд Дау и Рик Риърдън – издал цяла поредица. От българските автори най-четени са Мартин Колев и Юлия Спиридонова”, коментира Илиана Янева.

Детският отдел на библиотеката при читалище „Зора 1858” разполага с над 10 000 тома литература и е най-големият в бившата Дупнишка околия. През 2018 г. в отдела са били регистрирани 343-ма читатели, а до м. май тази година книжки са си взели 692 деца.