Летни занимални за децата от Югозапада

ОДК-Кюстендил също стартира програма за лятна работа с деца „Детско лято 2019".

Курсове по плуване, театрално изкуство и за китаристи предлагат в Кюстендил

ОДК-Кюстендил също стартира програма за лятна работа с деца „Детско лято 2019″. Част от програмата е курсът по плуване, който ще продължи до 12 юли. Треньорите Владимир Зарев и Марите Манчева обучават 130 деца. Желаещите са разделени в пет групи според уменията за плуване. В края на курса всички участници ще положат изпит, ще има състезание с демонстрация на усвоените плувни умения, много забавни игри и викторина с въпроси от област „Плуване“. Ще има и надпревара за издръжливост под вода. Организаторите от ОДК са предвидили много награди. 10-дневният обучителен курс по плуване ще приключи с Плажна фиеста, на която ще бъдат излъчени по традиция Мис и Мистър Плаж.

Летният театрален курс, с ръководител Ани Кръстева, е от 2 до 12 юли. За 15 юли е предвиден традиционният колопоход до село Шишковци. От 16 юли до 16 август ОДК-Кюстендил предлага Рок училище за китаристи.

 

В Белица учат английски език с интересни игри

По време на занималните под надслов „Забавно лято – Белица-2019” помагат на децата да усвояват английския език.
Два пъти седмично децата учат английския език по занимателен начин, говорене, слушане, игри с интересни материали за четене и гледане.
Любознателните деца на Белица вече започнаха да работят със своята преподавателка, която е завършила английска филология с магистърска степен.

Организатор на програмата “Забавно лято-2019” е читалище “Георги Тодоров 1885”.

 

В Благоевград подготвят бъдещите първолаци за училище

Летни занимания подготвят бъдещи първокласници от Благоевград за училищната среда; 15 деца от общината, на възраст между пет и седем години, ще бъдат обучавани от специалисти в областта на образованието, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Целта на допълнителната педагогическа подготовка е, когато децата постъпят на училище през септември, да имат изградени навици и умения, свързани с учебната среда, допълват от община Благоевград.
Заниманията включват дейности с образователни елементи, комбинирани с интерактивни методи и игри, състезания и други творчески и познавателни прояви. По проекта се работи и с родителите. Летните занимания ще продължат месец.

 

„Лято, здравей!“ – ваканционна програма за децата в Перник

За четвърта поредна година община Перник подготви лятна програма за най-малките жители на града. Тя преминава под мотото „Лято, здравей!“ и ще бъде през месеците юли и август.
Всички деца, които ще си останат през лятото в Перник, ще имат възможност да се забавляват на открито в творчески работилници, с музика, танци и изобразително изкуство, а всички културни институти ще бъдат ангажирани и ще работят предимно за тях. Едни от забавленията, които привличат най-голям интерес, са откритите читални на Регионалната библиотека. Там малките перничани се запознават с работата на библиотеката и с нейния богат архив. В Регионалния исторически музей пък се организират уроци по родолюбие, които разказват интересни факти за историята на Пернишкия край. Всяка събота и неделя в салона на театъра в Перник пък има безплатни прожекции на анимационни филми.
Всеки ден през седмицата програмата на ОДК продължава с прожекции под мотото „Сподели с приятели любимия си филм“. Сред интересните инициативи са и посещенията на интересни забележителности в града. Художествената галерия ще представи чрез мултимедийна презентация картините от фонда си, а на всички, които ще участват във ваканционния отдих, ще бъде дадена възможност за изработване на копие на избрана от тях картина.

 

Децата от занималнята в Самоков посетиха кмета, питаха го какво работи

Децата от детската лятна занималня в Самоков заедно с тяхната ръководителка Мария Стоилова посетиха кабинета на кмета Владимир Георгиев в общината. Поводът бе Денят на професията, който се организира като част от занимателната програма. Малките гости пробваха кметския стол, даже едно от момиченцата заяви, че и тя ще става кмет и това й е мечтата. Децата задаваха въпроси: Какво работи един кмет? Кога почива? Може ли кметът да направи повече площадки в детската градина? Децата дори поискаха автограф от кмета.

В Разлог малчуганите месиха баница

Летните занимания в Историческия музей на Разлог продължават с все по-интересни дейности. Децата направиха вкусна баница със своите ръководители. За всички участници месенето и печенето на баницата беше много интересно и забавно изживяване. Накрая всички се почерпиха. Домашният социален патронаж в Разлог също помогна в направата на вкуснотията.

 

Центърът за подкрепа за личностно развитие ще работи цяло лято в Ихтиман

Вратите на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК-град Ихтиман, са отворени и през летните месеци. Всеки от учителите в учебния център има своя месец на лятно обучение. Месец юни например беше месецът на Вера Н. Димова – учител по приложни изкуства, който завърши с весело парти, изложба и занятия на открито. На забавното мероприятие освен деца като гости присъстваха родители и роднини. В двора на ЦПЛР-ОДК беше весело и пъстро, пълно с дечица, шарени балони и вкусни лакомства. Учителят по английски език Александрова ще занимава децата през юли, а през август учителят по изобразително изкуство Серева ще занимава желаещите деца да рисуват.

 

Семейната кола спря близо до езерото. Почивката започна. Мъжът оправяше палатката, а жената изтича до водата. Загледа се втренчено в нея, а от там закачливо я гледаше образът на малко безгрижно момиченце, което се люлее на люлка. Анелия се усмихна и каза сякаш на себе си:

Това бях аз. Какво щастливо детство? Във всичко виждах приказни вълшебства. Приказката беше просто навсякъде. Започнах да я записвам. Така и до днес.

Анелия!? – извика мъжът и се усмихна. – Пак ли ще пишеш приказки…?

Анелия Боева е завършила Предучилищна и начална педагогика в СУ „Климент Охридски”. Любимият й свят е приказният, любимите й читатели са децата. Тя е автор на „Тетрадката на Славейчето” и сътрудник по вълшебствата във вестници и детски списания. На малките читатели на в. „Вяра” и техните родители предлагаме първа среща с приказните й герои.

Първата разходка на зайчетата извън гората

Утринното слънце събуди гората. Дърветата се протегнаха и раздвижиха клони. Цветята си измиха лицата с роса. Птичките разпериха крилца и с тях си разтъркаха очите. Катеричката подаде глава от хралупата си и поздрави кълвача:

  • Добро утро! Какъв прекрасен ден! – зарадва се тя.
  • Добро утро! – приветливо й отговори птицата. – Денят е наистина чудесен. Отивам да пия сок с мама Зайка. А вие?
  • Ще събера лешници за закуска за семейството ми. – каза катеричката, заподскача от клон на клон и помаха с опашка за довиждане.
  • Хубав ден! – пожела й кълвачът и полетя към заешката хралупа.

Там вече го чакаше мама Зайка. Отвори му вратата. Той й донесе кутия морковени бонбони, които беше купил от горския магазин за сладки вкусотии. Тя беше умела домакиня. Домът й е винаги спретнат и чист. Кухнята ухае на морковен пай. Шарена покривка стоеше на масата, както и красив старинен сервиз от чаши и чинийки. Перденцата на рози вече бяха дръпнати встрани, за да може слънчевите лъчи да влязат в стаята и да си поиграят с малките зайчета на мама Зайка, които ще очакват закуската си. Слънцето обичаше да им гали пухкавите главички. Те наостряха уши и мърдаха с опашки. Стояха мирно известно време. После започнаха да подскачат и да се опитват да хванат лъчите. Майка им тогава им се караше. Но те знаеха, че тя ги обича много. Целуваше ги нежно по муцунките и ядът й бързо минаваше. Днес също им беше подготвила изненада. Ще ги заведе на разходка за първи път извън гората, в която живеят.

  • Заповядайте! Сядайте! – покани тя кълвача. Ще пийнем сок, докато станат децата. Останете след това да закусите с нас! Морковеният пай е готов.
  • С удоволствие.

В този момент трите малки зайчета се втурнаха към майка си и полюбопитстваха какво има за закуска. Поздравиха с един глас. Докато мама Зайка сервираше, те си поиграха със слънчевите лъчи и им се порадваха. Бързо и лакомо се нахвърлиха на храната.

  • Не бързайте! Имаме цял ден за разходка. – притисни се майка им.
  • Благодаря за закуската! – учтиво се усмихна кълвачът. – Трябва да тръгвам. Много дървета ме чакат да ги почистя от насекоми. Приятна разходка, малки зайчета, и да слушате!

Той тръгна. Бързешком зайчетата се подредиха до вратата, готови за излизане. Изчакаха майка им да си вземе чантата. Тя ги изведе от гората. Стигнаха до близкия град, като по пътя се подкрепиха с морковените бонбони от кълвача. Качиха се на чуден мост. Там беше навалица от хора и животни.

  • Мамо, купи ни сладолед! Аз искам шоколадов. – каза едно от зайчетата.

Майката зарадва децата си. Ближейки сладоледа си, се разходиха между масите с играчки.

  • Вижте какво шарено хвърчило! По-красиво не съм виждал. – се чу детско гласче близо до тях.

Семейство Зайкови отидоха да го разгледат. Малките зайчета ококориха очички от възхищение. Мама Зайка ги помилва и им го купи.

  • Но и тримата ще играете с него, без да се карате! – отсъди тя. – Ще ви заведа на люлките ето там на края на моста. – посочи им с лапичка.
  • Ура! – екна сред тълпата и тръгнаха.

Повече от час се люляха малките немирници. Майка им ги наблюдаваше и пазеше да не се ударят. Една мечка с две мечета я попитаха за пътя до магазина за сладолед.

  • Вървете все направо и накрая вляво. – обясни тя.

Зайчетата забелязаха, че тя се е улисала в разговор с друго семейство животни. Шмугнаха се в магазина за цветя. Искаха да я изненадат. Купиха й китайска роза. Тичешком се върнаха при нея, за да й я подарят. Мечката каза:

  • Много добри деца имате!
  • Благодаря! – зарадва се тя.

Грейна топлата й усмивка. Слънцето също се впечатли и остана да види какво се случва на моста. Зайчетата се затичаха едно след друго. Пускаха хвърчилото си, но вятърът беше слаб. Слънцето така се беше заплеснало да ги наблюдава, че без да иска, затрудни хвърчилото.

  • Нищо, деца. Утре пак ще излезем и ще си играете. – каза мама Зайка. – Трябва да се прибираме, за да полея розата. Пръстта й е суха.

С бодра крачка се запътиха към вкъщи. Умората беше изместена от радостта от игрите. Слънцето продължи да наблюдава заешкото семейство. Видя как вечерта зайчетата заспаха. Никой не забеляза пеперудката, която се беше подслонила в една от чашките на цвета на китайската роза. Тя трепна с крилца и си оправи лeглото за сън. Я, ето слънцето я видя!

  • Лека нощ! – пожела й то.
  • Приятни сънища! – усмихна се дяволито тя.

Легна и си зави с одеялце нежните крилца.

До слънцето се приближи малка звездичка. Искаше да му пожелае лека нощ. Разбра, че гледа пеперудката, й каза:

  • Красива е, нали? А да знаеш само какви приказки знае! Дано някой път ни разкаже някоя. Да вървим да лягаме!

Хванаха се за ръка и се запътиха към спалнята.

P.S. Приказката има продължение…