Защитници на животни готвят палатков лагер пред кучешкия приют в Дупница

Протестиращите влязоха в спор с полицията.
  • Д-р Пламен Василев: Бях уж добър, а сега не съм, защото не се съгласих с незаконно назначение

  • Общината: Приютът работи, кучетата са в добро състояние

Защитници на животните подготвят палатков протестен лагер пред изолатора за безстопанствени кучета в Дупница. Във връзка с информацията за незаконно и нехуманно отношение към кучетата, активисти на неправителствени организации (НПО) за защита на животните са подали жалба в прокуратурата.

Д-р Пламен Василев

Природозащитниците настояват за намесата на Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ)-Кюстендил. Освен това искат от общината, която е собственик на приюта, да върнат на работа управителката Владислава Асенова и ветеринарния лекар д-р Пламен Василев, които са в болничен.

Представители на НПО искаха да бъдат допуснати до приюта, за да разберат добре ли са кучетата.

Протестиращите са категорични, че двамата са се грижели добре за животните и са спазвали закона. Във вторник вечерта 30-ина активисти на НПО искаха да влязат в приюта, за да видят четириногите и да разберат дали се полагат грижи за тях. Стана ясно, че тогава част от природозащитниците са останали пред изолатора и през нощта. Пред представители на медиите протестиращите изразиха опасенията си, че животните са умъртвени или не са в добро състояние. Притесненията им бяха провокирани от неофициална информация, че в нарушение на закона е разбита касата с упойващи вещества и се подготвят евтанизии.

Радослав Ангелов

„Защо не ни пускат. Искаме да влезем. Ние сме доброволци и искаме да видим кучетата”, коментираха протестиращи пред входа, където дойдоха и двама дежурни полицаи. На място бяха и управителката Асенова, д-р Василев и д-р Георги Тимчев от ОБДХ.

„Това, че от 1 час стоим тук и не ни пускат да влезем в приюта, е незаконно. Настояваме да влезем, за да проверим тук ли са всички кучета, които са оставени тук от предишната управителка  Владислава Асенова. Настояваме още да се проверят абсолютно всички документи, които днес са взети. Това е станало, след като от общината са извикали ключар и са сменили ключалките. Разбити са и касите с упойващите вещества. Имаме тази информация от хората, които са извършили това нещо. Никой не знае какво се случва с кучетата. Те може и да са приспани. Това са сигнали, подадени към абсолютно всички организации в България и ние затова сме тук – от София, от Перник, от Радомир, отвсякъде има организации. Тук сме хора от 5 организации. По закон имаме право да влезем и да се направи проверка, това е общинска собственост. Има представител и на ОБДХ, чакаме съдействие и от полицията. Надявам се институциите да си свършат работата”, заяви Радослав Ангелов.

„Аз съм в болнични, а слуховете, че ще бъда уволнена, не мога да коментирам. Нека да кажат за това от общината”, каза Асенова. „Имаме сигнал от Ирина Николова. Искат помощ от ОДБХ и аз съм тук като служебно лице”, заяви д-р Тимчев.

„Природозащитниците ме информираха, че е разбита касата с упойващите вещества, че е взета документацията и дойдох да проверя дали това е истина, или не. В момента съм в болничен, но дойдох. Аз съм управител на ветеринарномедицинското заведение към приюта. Правех операциите и дай, Боже, да ги правя и занапред. Всъщност това няма значение вече”, каза д-р Василев. Той допълни: „От общината като собственици на приюта искаха да ме направят и управител на приюта. По закон нямам право да съм управител и на приюта, и на ветеринарномедицинското заведение към него. Това не е позволено от закона, аз отказах и оттам дойдоха проблемите. След като не се съгласих, се опитаха да набият клин между мен и управителката, но не успяха. Ние се възпротивихме и това нагнети нещата. Бях уж добър, сега изведнъж не съм добър, защото не се съгласих с тях”.

Докторът отказа да назове имената на общинските служители, опитвали се да го принудят да заеме управителския пост в нарушение на закона.

„Конкретно име ще кажа на по-късен етап. Ходеха след мен като палаши и само викаха: ”Ти или ставаш управител, или ела да те освободим. Или ставаш управител, или те освобождаваме”, оплака се д-р Василев, който видимо беше много разстроен.

„Дано са само слухове това, че е разбит шкафът с упойващите вещества, там само аз мога да пипам. Природозащитниците ми се обадиха, притесняват се, че може да има убити кучета. Не знам дали е така, но ако ни пуснат да влезем, ще разберем. Аз знам колко кучета съм оставил. Приютът беше почти пълен – около 24-25 кучета, като 8 бяха некастрирани. Аз тук съм почти доброволец, дават ми 500 лв. Ако мислят, че един лекар, който прави перфектни кастрации и операциии, заслужава 500 лв., те се подиграват с нас. Но човек невинаги може да получи това, което заслужава. Аз идвам по-скоро да помогна тук.

 

Тук и повече от половината от оборудването е мое. Мой е стерилизаторът, операционната маса. Една направих чрез мои приятели, друга моя операционна маса, моя, от неръждавейка е тук, ако не са я потурчили. Участвах дейно в ремонта. Когато дойдох, се обърнах към шефката на приюта и казах, че в тая мизерия аз няма да работя, трябва спешен ремонт. На другия ден почнахме ремонта, заедно с шефката. И ако сте снимали вътре преди и влезете сега, ще видите голямата разлика. Аз лично си закупих хирургичния инструментариум на известни, хубави фирми, с който работех. Не искам да коментирам инструментите, които заварих, и ръжда имаше по тях. Не се притеснявам за заплатата от 500 лв., която няма да получавам, ако напусна. Лошото е, че те се опитваха да ме принуждават да вършим незаконни неща”, посочи още Василев. Докторът допълни: „Имам докладна до общината, в която казвам, че липсата на управител затруднява технически и организационно работата в приюта, а пък забраната за достъп в приюта нагнетява обстановката. Дано да не е унищожена тази докладна”.

В сряда представители на протестиращите са били допуснати в изолатора. По думите им кучетата не са добре.

“Кучетата не са в добро състояние, нямат храна. Няма човек, който да ги обгрижва”, каза Даниела Маринова. Доброволци посочват, че не са били допуснати до касата и до изолатора, за да се убедят лично в какво състояние са.

Природозащитниците са против назначаването на предишния ветеринар на приюта д-р Ангел Ангелов, срещу когото се обявиха и преди време.

„В момента и Ангелов го гласят отново за лекаря на изолатора… същия, който кастрира като касапин и изпълнява заповедите на кмета.
Ние настояваме да бъдат върнати управителката – г-жа Асенова, и вет. лекар д-р Василев”, написа в социалните мрежи Нели Янкова. Янкова допълва: „…
и не, както мислят от общината, че протестът на природозащитниците е “нагласен” от персонала, който е в перманентни болнични.
С този екип неправителствените организации работехме добре, за доброто на животните!”

Във връзка с конфликта от общинския пресцентър информираха, че приютът работи. „Приютът за кучета в Дупница продължава да работи. На мястото на излезлите в болничен служители на приюта има временно техни заместници – отговорник и ветеринарен лекар, за да не се спира дейността му, както и ловец.

Ветеринарият д-р Пламен Василев е отказал да се яви и отвори аптеката и касата с медикаменти, за да ги предаде с приемно-предавателен протокол на своя заместник. Със заповед от 2 юли 2019 година е определено да се предприемат мерки по отварянето на помещенията и встъпване в длъжност на ветеринарния лекар д-р Ангел Ангелов, който да се заеме с обичайните ежедневни манипулации в приюта.

В деловодството на община Дупница днес има подадена жалба от потърпевшата майка, която бе нападната заедно с детето си вчера от бездомни кучета в района на жк “Бистрица”, като проведе и среща със зам.-кмета на община Дупница Крум Милев.

Що се отнася до разпространената “новина” вчера относно започнало “евтаназиране на кучетата” в приюта – община Дупница няма намерение да коментира подобни измислици. Представители на НПО-та и медии, в присъствието и на д-р Георги Тимчев (представител на ОДБХ-Кюстендил) днес бяха допуснати в приюта, за да се запознаят със състоянието на животните в приюта, който е с пълен капацитет. Същите се увериха, че безстопанствените кучета са в добро състояние, добре нахранени и спокойни”, се казва в прессъобщението.

Припомняме, че изолаторът не работи от 3-4 седмици. В момента  там тече инвентаризация, се разбира от съобщение, залепено на входа на приюта.