Гърция гласува: Коментари на основните претенденти и политици

Гърция гласува за ново правителство днес, след като премиерът Алексис Ципрас призова за предсрочни избори след голямо поражение на европейските и местните избори през юни.

Ето коментарите на президента, политически лидери и бивши премиери, които се изказаха след даването на гласа си, цитирани от „Катимерини“

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос: „Това е ден за гражданите и тяхното решение“.

Премиерът Алексис Ципрас: „Гърците решават за хода, който страната ще предприеме през следващите четири години, те решават за живота си. Искам да призова всички граждани да гласуват въпреки високите температури днес. Особено бих искал да призова младите хора, които традиционно оформят разликата, да не оставят на другите да решават бъдещето им. Вярвам, че това е решаваща битка, ние се борим в нея с оптимизъм и решителност до последната минута, така че жертвите на нашите хора да не са напразни”.

Лидерът на „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис: „Гърците държат съдбата си в ръцете си. Убеден съм, че утре ще изгрее нов ден.”

Лидерът на Движение за промяна (КИНАЛ) Фофи Генимата: „Разумът се връща днес чрез гласуването на хората. Гласуването за КИНАЛ е от решаващо значение за интересите на народа и политическата стабилност. Гордеем се с нашата прогресивна идентичност.”

Лидерът на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас: „Ние гласуваме, за да можем да бъдем по-силни утре… да отворим по-ясен път за нас и нашите деца.”

Бившият премиер на консерваторите Андонис Самарас: „От утре започваме да изграждаме една Гърция на растеж, справедливост и достойнство.”

Бившият премиер на социалистите (ПАСОК) Георгиос Папандреу: „Ние гласуваме за надеждата, за онези, които не искат Гърция да бъде боядисана в синия цвят на консерватизма, не за страна, в която левицата се придържа към консерватизма и дори има консервативни практики, както се оказа.” /БГНЕС