Български филм спечели голямата награда на Карлови Вари

  • Лентата “Бащата” надви 177 конкурентни продукции

Режисьорският тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели ново престижно отличие на международен фестивал.
Те получиха голямата награда – “Кристален глобус”, на чешкия фестивал в Карлови Вари за филма си “Бащата”, съобщи „Асошиейтед прес”, цитирана от БНР. За отличието българо-гръцката продукция е надвила 177 селектирани филма.
“Бащата” разказва историята на мъж, който се опитва да се справи със загубата на починалата си съпруга, като се опитва да се свърже с нея с помощта на медиум, въпреки несъгласието на сина си.
Това е поредно признание за Грозева и Вълчанов, които станаха известни сред публиката у нас и в чужбина през 2014 година с “Урок”, последван две години по-късно и от филма “Слава”, коментира националното радио.
Американските актриси Джулиан Мур и Патриша Кларксън бяха отличени за “изключителните си заслуги към световното кино” на 54-тото издание на фестивала в Карлови Вари. Той се провежда ежегодно през юли и утвърди позициите си на най-значимия кинофестивал в Централна и Източна Европа. Тази година в конкурса се включиха 177 филма, а за прожекциите бяха продадени над 139 000 билета./ mediapool.bg