Даринка и Николая Гаврилови от „Рилските звънчета” първи на фестивала “Пауталия”, групата грабна второ място

„Звънчета”-та в Кюстендил

Детската фолклорна група „Рилски звънчета” към читалището в гр. Рила завоюва поредния си успех. Сестрите Даринка и Николая Гаврилови се класираха на първо място на провелия се преди дни в Кюстендил Тринадесети международен фолклорен конкурс “Пауталия”, а формацията – на второ. Дуетът и групата имат дипломи за отлично представяне, постигнато с шопски и македонски песни.

„За нас това е много нещо. Фестивалът се провежда три дни и в него участват много талантливи деца. Радваме се, че успяхме, защото това бе и първото ни участие за годината. Счупих си крака и не можехме да ходим на изяви”, сподели ръководителката на „Звънчета”-та Емилия Начева. Групата е създадена от нея през 2012 г. Във формацията пеят 13 деца между 4 г. и половина и 16 г. За изминалите 7 г. съставът й е почти същият. Гласовитите изпълнители знаят над 100 песни и вече имат куп награди.

Дуетът Даринка и Николая Гаврилови се класира на първо място

Любопитна подробност е, че носиите на дуета са ушити от невероятната ръководителка. „Носиите на Даринка и Николая са от едновремешен кенар. Ходих по къщите из Рила, за да събирам стари кенарени чаршафи и от тях уших костюмите. Такива носии ще имат и останалите деца в групата. Все още работя, но за 50-годишнината от обявяването на Рила за град, което ще честваме през септември, всички ще бъдат с такива носии”, каза Емилия Начева.

За лятото тя организира почивка на „Звънчета”-та в Добринище. „Децата много искаха да отидем на море, но не можем да си го позволим. Искат ни 800 лв. за автобус само и не можем да се справим финансово. Затова ще почиваме в Добринище. Заминаваме в края на август или началото на септември. Резервирали сме си места в хотел в центъра на града, където има и минерелен басейн и децата се чувстват там прекрасно. Миналата година имахме участие във фестивал в Добринище. Заедно с танцова група от македонския град Делчево, чийто ръководител е Кристиян Траяновски, имахме наша вечер -„Добринишки вечери”. Сега и те ще почиват с нас и ще репетираме заедно. Ние ще пеем, те ще танцуват”, допълни Начева.