Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за борба с африканската чума по свинете

Правителството осигурява 3,7 млн. лв. за борба с африканската чума по свинете. В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че първо ще минат точката, която е проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗХГ за 2019-а за предприемане на допълнителни мерки и действия по отношение на предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на България.

„Две години успяхме да избутаме тоя бич извън България, докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават. Затова предлагам 3 700 000 лв. да гласуваме за земеделието, за да се направи необходимото”, каза премиерът.

Земеделският министър Десислава Танева припомни, че вчера бяха открити нови 6 огнища на опасната болест. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че са констатирали на 9 юли още шест огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при прасета в лични стопанство (тип заден двор) в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала – област Плевен. В Румъния има над 1100 огнища, а сега е активен туристически сезон, отбеляза още министър Танева. /БГНЕС