Автор на книги, разкази, пътеписи и куп награди започна работа като младши съдия в Окръжен съд-Кюстендил

Калин Василев (вдясно) при получаване на наградата на литературния конкурс „Южна пролет" през 2013 г.
  • 33-годишният Калин Василев спечели конкурс и успешно приключи 9-месечен курс за обучение в Националния институт на правосъдието

 

Калин Василев встъпи в длъжност „младши съдия” в Окръжен съд-Кюстендил. Той е завършил специалността „Право“ в ЮЗУ „Н. Рилски“-Благоевград и има над 7 години юридически стаж.

Калин Василев е назначен за младши съдия по решение на Съдийската колегия на ВСС от 25 юни 2019 година след спечелен конкурс и успешно приключил 9-месечен курс за обучение в Националния институт на правосъдието.

Калин Василев е роден през 1985 г. в Кюстендил. Новото попълнение съдия в храма на Темида е известен и с хобито си да пише книги, разкази и пътеписи. Печели конкурса “Романът на бъдещето”, част от кампанията “Голямото четене” на БНТ, второ място на конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine (2008), първо място за кратка проза на списание “Едно” (2007), награден е и от Travel.bg за пътеписите “Момичето от Оушън” (2008) и „Manhattan, NY” (2010). Номиниран е в категория “Проза” на 4-тия Национален литературен конкурс на издателство “Хермес” (2010), а през 2012 г. го печели. Получава почетния медал на Югозападния университет “Неофит Рилски” за високи резултати в литературата. Автор на сборника с разкази “Опити за любов и щастие” (2012), с който спечели литературния конкурс „Южна пролет” 2013 г. в раздел „Белетристика”. Негови текстове са награждавани в конкурси за есета, пътеписи, разкази и кратка проза. Книгата му „Авангардни безделници” (2014) получи награди в няколко национални литературни конкурса.

През тази година три кратки негови разказа намериха място на общо три спирки в София, Пловдив и Варна. Конкурсното жури преся разкази, съдържащи до 250 думи, имащи необходимата художествена стойност и отговарящи на темите на всеки от трите града. За последно в края на миналата година разказ от Калин Василев беше включен в престижния сборник „Разкази, вдъхновени от картини”. Сборникът е по инициатива на Художествена галерия – Русе и представлява колаборация между картини и разкази. Всеки автор избира картина от фонда на галерията и създава разказ съобразно впечатленията си от картината.

Негови текстове са включени в няколко литературни сборника. В продължение на две години работи като репортер и водещ в “Дарик радио”. Магистър по право.