Стотици се веселиха на земляческа среща в Самораново

На събора се весели с компанията си саморанецът Илия Илиев.
  • Хорото на събора поведе Васил Иванов с националния трибагреник

 

Традиционният землячески събор се проведе в дупнишкото село Самораново. На срещата се стекоха стотици празнуващи, които виха бурни хора на големия площад. Общинският съветник Димитър Крекманов и оркестър „Верила” веселиха до среднощ хората с народни песни и игрива музика.

Общинският съветник Димитър Крекманов с баща си Васил пяха за съборяните в село Самораново.

На хорото се хвана и шефката на дупнишкото „Топливо” Румяна Шангалова със съпруга си Йордан Шангалов, танцьор в читалище „Зора” и полицай в Бобов дол.

Известната дупнишка фермерка агрономка Емилия Кочева, вече саморанска снаха, със съпруга си Евгени Радев също се весели на събора с приятели от Самораново.

Веселата компания на Иван Димитров се почерпи с кебапчета и бира.
Саморанци поканиха в компанията си и музиканта Васил Крекманов.

Хорото на събора с националния трибагреник поведе Васил Иванов. Сред празнуващите бяха още Илия Илиев, Росен Дотин, Мария Дотина, Олег Минчев, техническата секретарка на кметството Спаска Клисарска, Кирил Кирилов и др. Веселата компания на Иван Димитров седна в заведение и се почерпи с кебапчета и бира. Местният жител Кирил Кирилов бе много доволен от събора, че по думите му мегданът е пълен със съборяни и се вият народни хора. Кебапчетата, пържолките и кюфтетата на събора пекоха дупничанинът Иван Тричков и синовете му.

На хорото на събора в село Самораново

Кметът на Самораново Райна Александрова сподели, че в селото живеят около 2000 души, и то е една от отправните туристически точки към хижа „Отовица” и Седемте рилски езера през връх Кабул. Историята на селото и традициите му се пазят в Народно читалище „Пробуда 1927”.

Саморанци на събора в селото