Горя колата на скулптора Велислав Минеков

Снимка: Архив

Колата на скулптора Велислав Минеков е горяла тази нощ в столичния кв. “Изток”. За инцидента пръв съобщи самият професор на профила си в социалната мрежа, където публикува снимка на пожара с думите “Тази вечер добри хора подпалиха колата ми”.

Информацията предизвика широк обществен и медиен отзвук заради отявлената гражданска позиция на Минеков, който често отправя остри критики към властта, включително организирайки показни демонстрации срещу статуквото и олигархията в управлението у нас.

Пред сайта OFFNews Минеков заяви: „Това се очакваше, не съм изненадан. Но се питам колко още може да вони и гори кочината, в която по принуда живеем, а площадите са пусти, вместо да се тресат от протести. А поводи за такива имаме всеки божи ден“.

От МВР потвърдиха за инцидента, но отрекоха пожарът на автомобила на Минеков да е умишлен. Разследването е установило, че обект на палеж е била друга кола, собственост на сръбски гражданин, който живее в същия блок. Автомобилът на скулптора е обхванат от огъня случайно, тъй като е паркиран в близост, уточниха от полицията.

За инцидента е сезирана и омбудсманът Мая Манолова, която определи случая като “знаков” и “потенциален риск за свободата на словото”. МВР полага максимални усилия заустановяване извършителя на престъплението.