КНСБ обучи 53-ма безработни за социални асистенти

  • Четирима назначени в детски градини в Дупница и един – в звено „Социални услуги в общността“ в Рила

 

53-ма безработни получиха шанс за реализация като социални асистенти в общините Дупница и Рила след обучение, реализирано от синдикатите.

„За поредна година в регион Дупница РС на КНСБ реализира социален проект „Ние също можем-2“, разработен от КНСБ-София, който е част от Националния план за действие по заетостта с партньори община Дупница и община Рила.

В община Дупница по професия „Социален асистент“, специалност „Подпомагане на деца“, бяха обучени 25-има безработни, а по специалност „Подпомагане на възрастни“  –  15. В община Рила 13 курсисти придобиха специалността „Подпомагане на възрастни“.

Всички 53-ма безработни преминаха 39-дневно обучение и успешно положиха изпит по теория и практика, като получиха удостоверения за професионална квалификация.

Втората част от проекта включва осигуряване на финансиране на 10%, т.е. за 5-има от успешно завършилите курсисти. В резултат на това в община Дупница 4-ма от социалните асистенти „Подпомагане на деца“ започнаха работа в ДГ „Мечта“, ДГ „Радост“ и ПДЯ „Пролет“, а в Рила – един от социалните асистенти „Подпомагане на възрастни“ започна работа в звено „Социални услуги в общността“. Субсидираната заетост е за срок от три месеца и стажуващите ще получават минималната работна заплата, а персоналът на заведенията спокойно ще ползва отпуските си и ще почива през лятото, без да намаляват грижите към потребителите в институциите”, информира координаторът  на КНСБ за региона Тодорка Дамянова.

„С преквалифицирането на лицата КНСБ се стреми да им помогне да се реализират успешно на пазара на труда, да бъдат по-мотивирани, по-активни и да бъдат по-уверени в уменията си, които придобиха по-време на курса”, подчертаха от синдиката.