Оскверниха православни гробове в Косово

Надгробни плочи в сръбско православно гробище в Косово са били унищожени, съобщи полицията в неделя. Инцидентът се случва в момент на нарастващо напрежение между Белград и Прищина.

Белград отговори гневно, че вандалският акт илюстрира “идеологията на омразата” сред някои в Косово, което е населено с етнически албанци. “Няколко надгробни плочи в православно гробище в Липлян са били повредени”, заяви косовската полиция в изявление и допълни, че е започнало разследване, информира АФП.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също осъди инцидента в Централно Косово, където има малка сръбска общност. “Осъждаме оскверняването на надгробни плочи на православното гробище в Липлян и призоваваме местните лидери да обжалват подобни актове”, се казва в съобщение на ОССЕ в Twitter. “Гробовете са свещени за семействата/общностите, а осквернението им предизвиква болезнени чувства. Косовската полиция реагира и ние настояваме за бързо разследване”, гласи коментарът на международната организация.

От години Белград отказва да признае независимостта на своята бивша провинция, която едностранно обяви независимост през 2008 г.

Преговорите между Белград и Прищина за статута на Косово достигнаха до задънена улица въпреки натиска на международната общност, след като Прищина въведе 100% данък върху сръбските стоки. Сръбски представители в Косово, цитирани от медиите, твърдят, че повече от 20 гроба са станали обект на вандалски прояви през нощта в петък срещу събота.

“Унищожаването на над 20 надгробни паметника показва, че идеологията на омразата е вездесъща за сепаратистите”, се казва в изявление на сръбската администрация, отговаряща за Косово./ Източник: БГНЕС