Започна дезинфекцията на созополското село Зидарово, където преди ден бяха умъртвени 107 домашни прасета, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Дезинфекцията се извършва в трикилометровата рестриктивна зона около село Зидарово, в което беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Обеззаразяването се извършва от служители на Агенцията по безопасност на храните и ще приключи в рамките на три дни. Ще бъдат напръскани всички площи, улици и дворове, както и пътищата, водещи към селото. Дезинфекциращата течност убива всякакви вируси и бактерии, които биха могли да причинят заболяване по животните, и се разпръсква от противопожарен автомобил. Директорът на Бургаската териториална дирекция на Агенцията по храните д-р Георги Митев заяви, че няма опасност за хората и домашните животни, както и за растенията.

Днес е приключило и вземането на кръвни проби от всички прасета в десеткилометровата санитарна зона около Зидарово, в която попадат още седем села от Созополска и Бургаска община. Резултатите от кръвните проби се очакват да излязат в късния следобед утре. /БГНЕС