Първокласници ще учат на чиновете на бабите си в село Ноевци

  • Децата направили саксии от стари грамофонни плочи и моливници от консерви

Рециклирана класна стая ще посрещне на 15 септември първокласниците на ОУ “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци. Те ще учат на чиновете на техните баби, дядовци, а може би и прабаби, съобщи на БТА директорът на учебното заведение Ивелина Ангелова.
Възпитаниците на школото, заедно с целия персонал, дали нов живот на захвърлен и ненужен училищен инвентар. Преобразявайки го в красива мебел, те превърнали класната стая на слятата паралелка от първи и втори клас в завидно привлекателен оазис. Ентусиастите дружно “изтупали прахта” на забравени на последния етаж на училището стари чинове и дървени шкафове, купили палета и пребоядисали всичко в искрящи цветове. Децата направили саксии от стари грамофонни плочи, моливници от консерви и от ролки от тоалетна хартия, лястовици от излишни списания и др., които подредили в класната стая. Фототапет на дърво и тапети със зеленина завършили илюзията, че се намираш в горско убежище, а не в стандартно училище. С пана и други художествени произведения, изработени от рециклирани материали, децата украсили и училищния коридор.
“Искахме да направим стая, в която учениците да се чувстват по-близо до природата, да са съпричастни с опазването й, да видят и начина, по който отпадъкът може да се възстанови, вместо да се изхвърли”, коментира Ангелова. Проектът бил заложен за начален етап на образование с презумпцията, че трябва да се започне с най-малките, които нямат изградени навици. Виждайки примера, те го следват и израстват достойни граждани и еколози, каза още Ангелова. По думите й инициативата целяла децата да почувстват класната стая като част от екосистема. Вземайки дейно участие в случващото се, учениците го приемат твърде лично и го съпреживяват, сподели директорката.
Проектът бил финансиран от миннодобивно предприятие, поощряващо социални инициативи в община Брезник. С предоставените 1500 лв. училищният колектив не само обновил класната стая, а закупил лаптоп и мултимедия. Идеята е децата да имат достъп и в онлайн пространството за всичко, свързано с опазването на природата, допълни Ангелова.
Починът за рециклиране стартирал с провеждащата се в цялата страна инициатива “Капачки за бъдеще”. Децата били силно ентусиазирани от начинанието и с огромно желание ежедневно носели все повече и повече капачки. След това започнали да събират хартия и преди ваканцията количеството достигнало 30 кг. Акцията продължава и през лятото, като в първия учебен ден децата трябва да донесат събраната хартия и капачки. “Така се чувстват съпричастни. Както ние на 15 септември носехме шипки и хартия – прояви, които в момента не са част от училищната общност, но са нещо хубаво. Те учат децата на постоянство, да бъдат полезни”, припомни Ангелова.
В началото на учебната година ще бъде поставен контейнер с няколко отделения, в който децата разделно ще хвърлят отпадъци от стъкло, метал и пластмаса. Те ще наблюдават процеса на разграждане, каза началният учител Зорница Стойнева, която ръководи кръжок по рециклиране и е инициатор на преустройството. В саксиите от стари грамофонни плочи учениците ще виждат израстването на бобово стъбло, заложено по програма по предмета “Човек и природа”. “По този начин децата гледат не нарисуваното или снимано в учебника като суха материя, която трябва да наизустят. Те сами се убеждават, че направеното от тях отговаря на написаното в учебника”, твърдят педагозите.
В рециклираната класна стая от есента ще има и кът за животни – може би аквариум с риби или други любимци, за които децата ще се грижат. “Искаме да ги провокираме – да помагат, да се чувстват отговорни и удовлетворени от това, което са видели и направили”, посочи Ангелова.
Училищното ръководство възнамерява да изнесе част от учебния процес извън стаята, като децата чистят общите площи, улицата, близката гора. Учениците и сега почистват двора, носят от къщи цветя, залесяват и поливат лехите. Училището и дворът са чисти и това е благодарение на децата, уверява директорът. Предстои да бъдат направени още две рециклирани класни стаи, в които ще учат по-големите. На учениците през септември ще гостуват и специалисти от спонсорираща фирма, които ще ги запознаят с ресурсите и начините на тяхното използване.
В ОУ “Христо Смирненски” в село Ноевци учат 45 деца. Шестнадесет от тях ще провеждат учебния процес в първата рециклирана класна стая.