Автомобил на старо: Mazda 3

Динамичният представител на Mazda в компактния клас е достоен конкурент на Golf и пример за висока надеждност.

Произвежданата от 2003 до 2009 година Mazda 3 заимства своята платформа от Ford Focus. Тя обаче има изцяло свой дизайнерски почерк, а оборудването й е спортно насочено.

Двигател: В гамата от предлагани мотори доминират бензиновите агрегати, чийто дял достига 80 процента. Най-често срещан е 1,6-литровият мотор със 106 к.с., но той пък има немалкия разход от около 10 л/100 км. По-добре бихте се чувствали с двулитровия агрегат, който е по-динамичен при минимално увеличение на разхода. 1,4-литровият базов мотор би импонирал само на изключително спокойните натури. Доста по-хармонични и икономични са дизеловите двигатели, произхождащи от PSA. Купувачи, които пътуват много, е добре да се насочат към двулитровия дизел, изразходващ средно около 7 л/100 км. 1,6-литровият вариант се предлага с автоматик с преобразувател на въртящия момент. Безкомпромисен, но и рядко срещан е 2,3-литровият турбомотор с 260 к.с. от Mazda 3 MPS. На практика този вариант не предлага никакъв комфорт на окачването, но ускорява до 100 км/ч за по-малко от седем секунди и изразходва средно 15 литра бензин на 100 км.

Каросерия: Освен хечбек версията на разположение е и по-дългият със седем сантиметра седан, чийто багажник е с малък капак, но пък обемът му е със 73 литра по-голям

Изработка: По отношение на всички анализирани конструктивни групи Mazda 3 се представя над средното равнище, а честотата на повредите е на едно от ниските нива. Проблеми с ръждата вече се срещат много по-рядко, отколкото преди.

Безопасност: Не толкова добре стоят нещата по отношение на сигурността. ESP не е серийна при всички версии, но пък въздушните възглавници са шест. В теста на Euro NCAP моделът получава четири звезди.

Ходова част: Mazda 3 е автомобил с динамично поведение, чиято управляемост доставя удоволствие на пътя. По отношение на комфорта има какво още да се желае, особено затрудняват окачването късите неравности. Нервното кормилно управление също не се нрави на всеки.

Кой двигател ви препоръчваме

Преобладава изборът на бензинови мотори, като най-често срещан е лакомият 1,6-литров агрегат. Ако предпочитате дизелови двигатели, е добре да се обърнете към двулитровия.

Кой тип каросерия да изберете

Едва всеки десети продаден Mazda 3 е седан. Ако по-големият му багажник не ви е необходим, се предлага и специфична версия, подобна на фастбек, но с къса задна част и малък капак. Тя също има голям багажник и сгъваща се задна седалка като при хечбека.

От коя година да е моделът

За предпочитане са моделите след 2006 година – в тях освен другото е подобрено качеството на салона.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Базовото ниво Comfort разполага серийно със CD радио, но като цяло е бедно оборудвано. Едва от следващото ниво Exclusive ESP и климатичната система са серийни. Препоръчителна е линията Active, в която се включват боя металик, климатик и ксенонови светлини.

Колко е надежден

Според специалистите на Dekra второто поколение на Mazda 3 получава много високи оценки в данните на статистиката. Mazda, продължавайте все така!

 

 

 

Източник: ams.bg