Офисът, където се организира акцията.
  • Първите събрани книги вече отидоха в библиотеката на читалището в с. Гирчевци

 

Акция за подпомагане на нуждаещи се хора и културни институции се провежда в Кюстендил. Фондация „Модус Вивенди БГ“ и женското дружество „Майчина любов“ излязоха с призив към всички, които имат възможност и желание да дарят дрехи, обувки, спално бельо, играчки за деца и възрастни хора. Ще се приемат и книги, които ще бъдат предоставени на читалищни библиотеки и клубове. Инициативата бе оповестена преди месец и още преди началото на акцията първите дарители се отзоваха. Офисът на фондация „Модус Вивенди БГ“ до социалната трапезария, в която е и офисът на сдружение „Майчина любов“, днес ще бъде отворен за дарения от 10 до 13 и от 16 до 18 ч. Следващите дати също ще бъдат своевременно обявени.

Организаторите ще правят опис на даренията и периодично заедно с доброволци ще ги разпределят за нуждаещите се. Молбата е това, което се донася, да бъде чисто и в добро състояние. Книгите ще бъдат предоставени на читалища, които биха искали да попълнят своя библиотечен фонд. Могат да бъдат дарявани и стари снимки, както и периодични издания – вестници, списания, каталози – отпреди 1989 г., които при проявен интерес ще бъдат дарени на Историческия музей и на Държавен архив. Първите дарени книги вече отидоха в библиотеката на читалището в с. Гирчевци.

“Идеята е нищо, което може да се окаже ценно, нужно и полезно за някого, да не отива просто така, в контейнерите за смет. Кюстендилци от различни поколения вече показват сериозна гражданска активност и отговорно мислене в случаи, в които трябва да се помага, със сигурност ще го направят и сега”, изрази увереност Виолета Атанасова, председател на двете неправителствени организации.

В градинката пред офиса се издига паметникът на най-известната кюстендилска дарителка Лили Шмидт, на който е изписано, че доброто е дар от Бога.