Млад щъркел от Баничан оплете крилото си в сезал

  • Птицата е спасена, причина за неволята й е нерегламентирано изхвърлен чувал

Крилото на млад щъркел се оплете в сезал в село Баничан. Той е една от трите млади птици, които обитават гнездото под постоянно видеонаблюдение в гоцеделчевското село. За проблема сигнализира кметът на с. Баничан. „Местни жители му разказали как наблюдавали оплетеното малко да се опитва да се освободи, като размахва безпомощно крилете си и прави подскоци в гнездото. Отидох на място, тъй като през камерата не личеше много ясно какво точно се случва. За съжаление след известно време забелязах отчаяните опити на малкото да се освободи от „капана” на омоталия се сезал” – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Той е сигнализирал в централата на ЧЕЗ България. Служителите от електроразпределителното дружество – клон Гоце Делчев веднага са пристигнали на място. „Те проявиха изключително висок професионализъм, въпреки почивния ден и перипетиите с осигуряването на вишка. За щастие всичко приключи благополучно и щъркелчето бе освободено от капана.

Чувал, направен от сезал, бе причината за неволята на младия щъркел. Изхвърлен не където трябва е бил занесен в щъркеловото гнездо от родителите. Щъркелчето е добре и е в гнездото си, но остава под наблюдение. Останалите малки вече летят добре. Благодарности на всички, които участваха в спасителната операция”, допълни Попов.