КНСБ изнесе стряскащи данни: Всяка майка в Дупница, осигурявана на минималната работна заплата, губи 1845 лв.

От ляво надясно: Даниела Алексиева-Стоянова, Тодор Капитанов, Тодорка Дамянова и Валя Васильонова
  • Пенсията, която губи човек, ако работи 22 г. без трудов договор, е близо 20 000 лв.

  • Директорът на ИТ-Кюстендил Валентин Златински: За 6 м. установихме 22 случая на работа без трудов договор

 

Сивият сектор у нас е в размер на около 23 млрд. лв., т.е. почти 21% от българската икономика може да бъде окачествена като „сива”. В Дупница, където средната работна заплата е 780 лв., всяка майка, осигурявана на минималната работна заплата, за целия период от 280 дни губи 1845 лв. под формата на обезщетения за майчинство. За 10-годишен срок за евентуални болнични човек губи около 1000 лв., еднократно изплащане на обезщетения за безработица – 918 лв. Пенсията, която губи човек, ако работи 22 г. без трудов договор, е близо 20 000 лв. Общо за следващите 30 г., ако човек не декларира своите доходи и не се осигурява, губи 23 500 лв. Над 50 000 лв. по-малко пари от пенсия ще получи за 22 г. работник, който е осигуряван на минималната работна заплата, а останалата част до 1000 лв. работодателят му е изплащал „под масата”. 60 на 100 от ремонтите в дома ни се правят от майстори, които укриват данъци и осигуровки, за разлика от всички, които плащат дължимото ежемесечно към хазната. 80 на сто от автосервизите в България работят в сивия сектор, не дават гаранция за ремонта на автомобилите и застрашават живота на техните собственици и семействата им. Стряскащите данни бяха изнесени на пресконференция в Дупница, дадена от националните секретари на КНСБ Тодор Капитанов и Даниела Алексиева-Стоянова, зам.-председателя на Федерацията на синдиката на земеделието Валя Васильонова и координатора на синдиката за Дупнишки регион Тодорка Дамянова. Темата на пресконференцията бе „Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?” и след нея синдикатът стартира информационна кампания „Сивото убива“.

Пред синдикалния актив от региона бе подчертано, че България продължава да е сред първите в ЕС в негативната класация на неформална дейност, или иначе казано – работа без трудов договор. България е в топ 5 на страните в ЕС по неофициалната заетост с 15,9% при средно ниво от 11,6% в ЕС. Това води до милиарди левове загуби към държавния бюджет. По изчисления на експерти от КНСБ всеки, упражняващ дейност в сивата икономика, търпи преки загуби от липсата на трудов договор.

Валентин Златински (първият вляво) посочи, че за първите 6 м. в областта са констатирани 22 случая на работа без трудови договори.

„Знаете ли кое е най-страшното, което може да се случи на един работещ човек? Първото, което ще си помислим, когато ни зададат този въпрос, е да ни съкратят от работа. Не. Най-лошото нещо, което може да се случи на един човек, е той да работи без трудов договор и тогава да остане без работа. Защото ако работи с трудов договор, той или ще се пенсионира, или ще се регистрира в Бюрото по труда като безработен и ще получава обезщетение, или ще има някаква възможност да участва в курсове за квалификация и преквалификация и т.н. А когато работи без трудов договор, първо, може да не му изплатят заплата, защото не може да докаже, нито ще получи обезщетения, нито някой ще му изплати здравните осигуровки, които ще тежат на неговия джоб. Т.е. освен права човек губи и пари“, обясни Тодор Капитанов.

„За 6-те месеци сме разгледали 85 сигнала за областта, от които 49 са от граждани, а останалите – от институции, включително от синдикални членове и медии. Приемаме всякакви сигнали. От тези 85 сигнала 44 са от регион Дупница. Горе-долу половината са свързани със спазване на трудовото законодателство и трудовоправните отношения. Имахме за съжаление и една смъртна злополука”, посочи директорът на Инспекцията по труда (ИТ) в Кюстендил Валентин Златински. „Работата без трудов договор наистина носи рискове и за самите работници – за бюджета и здравето им, тъй като губят здравноосигурителните си права. От началото на годината сме установили 22 случая на работа без трудов договор и сме съставили актове. Миналата година за този период бяха 10, което е положително. Като цяло нерегламентираните взаимоотношения не говорят добре за работодателите”, отбеляза Златински. Той съобщи още, че до 15 юли от инспекцията са издали 42 разрешения за работа на непълнолетни при 22 разрешения за същия период на миналата година и това говори за осъзнаване на работодателите.

На пресконференцията беше представено мобилното приложение VOX KNSB за подаване на сигнали срещу работодатели или фирми, които са в сивата икономика. То е част от кампанията на синдиката „Сивото убива“ и е разработено по проект, финансиран от ОП „Добро управление“. Целта е да бъдат изготвени препоръки, с които да се подобри средата и да се повиши ефективността на политиките, чрез които недекларираната заетост да бъде ограничена. Услугата е безплатна, което ще позволи на всеки да подаде сигнал до КНСБ. Оттам информацията ще стигне до различните държавни институции. Анонимността на подалите сигнала е гарантирана, категорични са от синдиката и уточняват, че единствено техните администратори разполагат с данните на подателя. Мобилното приложение функционира от 11 юни. 400 потребители вече са инсталирали приложението на телефоните си. Подадени са 30 сигнала, сред които и от Дупница. Само два от подадените сигнали са положителни, останалите са негативни. „Един от първите негативни сигнали е от Дупница. Получен е на 11 юни и е от работник във фирма „Трейд комерс” ЕООД за неизплащане на трудови възнаграждения”, съобщи Даниела Алексиева-Стоянова.

Стана ясно още, че освен за проблеми и за положителни практики, с които да се похвалят, хората могат да подават сигнали и в случаите, когато не са доволни от услуга в търговски обекти или са забелязали измама за фиска.