• Ще се плаща по 150 лева за отстрел на дива свиня

 

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Заради разпространението на африканската чума по свинете държавата засилва контрола в 20-километровите зони около огнищата на заразата у нас. МВР ще проверява всеки влизащ или излизащ в такава зона автомобил, като има забрана за превозване на месо, месни продукти и живи животни. По-строг контрол ще има и на гранично-пропускателните пунктове, а на пристанищата, гарите и летищата ще бъдат сложени допълнителни кошчета за отпадъци и ще се следи за дезинфекцирането на помещенията и пространствата. Мерките се предприемат след заседание на Националната епизоотична комисия и бяха обявени от министъра на земеделието Десислава Танева.
Две нови огнища – във Врачанско и в Търговище, вече са пламнали, съобщи земеделският министър. Към момента в страната има 15 огнища на заразени свине в лични стопанства и 15 случая на диви свине. Взето е решение да се дават по 150 лв. на ловни дружинки за отстрел на диви свине в 20-километровата карантинна зона край огнищата.

Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона. Предстои Министерството на околната среда и водите да оповести мерки за борба с чумата в националните паркове. Засилва се контролът по пристанищата, летищата и гарите. Всички съдове за смет ще бъдат старателно дезинфекцирани. МВР ще проверява със засилен контрол преминаващите автомобили по граничните пунктове. В карантинната зона ще се проверява и всяка кола, която пренася местни продукти и живи животни. Източник: БГНЕС