90 европейски проекта на стойност 90 104 208,67 лв. се изпълняват в Кюстендилска област

Любомира Велинова
  • Два проекта на стойност 21 065 940,60 лева по ОПОС са регистрирани през тази година за изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци от община Кюстендил и община Дупница

 

Деветдесет е общият брой на сключените договори в област Кюстендил от началото на програмния период – 01.01.2014 г., до настоящия момент. Договорите са за изпълнение на проекти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода и са на обща стойност 90 104 208,67 лв. Това съобщи на пресконференция Любомира Велинова, управител на Областен информационен център – Кюстендил.

Най-много проекти се изпълняват по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – 29 проекта на обща стойност 10 835 898,86 лева. 17 от проектите се изпълняват/са изпълнени от общинските администрации, останалите 12 от фирми.

На следващо място по брой на одобрени проекти е Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – сключени са 27 договора на обща стойност 18 437 961,38  лева. Сред тях са нови 10 договора, сключени през месец юни т.г., които са за стартиране на самостоятелна стопанска дейност в рамките на процедура „Насърчаване на предприемачеството“. Седем от одобрените проекти ще се изпълняват на територията на община Кюстендил, останалите три са регистрирани в община Дупница. Производство на перилни и почистващи препарати и сапуни на основата на натурални и растителни суровини, създаване на 10 пилотни епизода на телевизионно предаване за комплексно представяне на малко познати туристически дестинации в България, производство на калъфки за туристически възглавници и на седалки за автомобили, микробуси и влакове са сред основните дейности, предмет на изпълнение на част от одобрените проекти. Останалите са в областта на ИКТ индустрията – създаване на мобилно образователно приложение, разработване и внедряване на иновативна технология за автоматизиран анализ на целеви групи в социалните мрежи, създаване на бизнес видео каталог и др.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ са сключени 16 договора, 9 с община Кюстендил и 7 с община Дупница. Отделно от това са регистрирани и два договора на Агенция ,,Пътна инфраструктура“ – за ремонт на пътя до Рилския манастир и на отсечката Дупница – Клисура.

Два проекта на стойност 21 065 940,60 лева по ОПОС са регистрирани през тази година. Проектите са за изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци. Проектите се изпълняват от община Кюстендил и община Дупница, като в обхвата на тяхното изпълнение са включени съответно общините Невестино и Трекляно и общините Сапарева баня и Бобов дол.

Три са регистрираните проекти по Оперативна програма „Добро управление“ – два на община Кюстендил за осигуряване функционирането на ОИЦ-Кюстендил и един на сдружение ,,Младежки общински съвет-Кюстендил“. С по един одобрен проект в област Кюстендил са Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Програмата за морско дело и рибарство. Осем са проектите по Оперативна програма „Храни“. Три са договорите по подмярка 7.2. на Програмата за развитие на селските райони за ремонт/реконструкция на общинска инфраструктура – два на община Бобов дол и един на община Сапарева баня.