Най-много сигнали за недеклариран труд са подадени от работещи в шивашки фирми в Перник

  • Фрапиращ е случаят на уволнени в почивния им ден 5-има работници от кафене чрез съобщение във фейсбук

Най-много сигнали за недеклариран труд – 11, са подадени от работещи в шивашки фирми в Регионалния съвет (РС) на КНСБ в Перник, съобщи неговият председател Наташа Ангелова. Според наблюдения на синдиката масово работниците в тези предприятия са осигурявани около размера на минималната работна заплата за страната, а остатъкът от договореното се получавал в плик.
Честа практика в сектор “Строителство на съоръжения” било забавяне на трудовите възнаграждения с по 2-3 месеца, сключване на договори за четиричасов работен ден, а реално се работело на пълно работно време. За това в централата на синдиката в Перник имало девет сигнала.
Фрапиращ е случаят на уволнени в почивния им ден петима работници от кафе-сладкарница чрез съобщение на работодателя им във фейсбук с текст “От утре не сте на работа”, съобщи Ангелова.
Част от лицензираните автобуси за превоз на пътници по утвърдените линии не издават билети или е необходимо пътникът изрично да си поиска билет, посочиха от КНСБ. По техни данни повечето сделки за движими и недвижими имоти се сключват по данъчна оценка, а не по договорената стойност на продажбата.
В РС на КНСБ са постъпили 19 сигнала през 2018 г. и 8 сигнала от началото на годината, свързани с незаконни практики на работодатели, действащи в сивия сектор.