Парапланерист се оплете в дърво над Бистрица

  • Планинските спасители от Дупница проведоха 2 акции за броени часове

Две акции за няколко часа проведоха спасителите от ПСС-Дупница. Екипите са оказали помощ на двама парапланеристи в района над село Бистрица, където се провежда международно състезание по парапланеризъм. Около 14,30 часа е получен сигнал за паднал и оплел се в дърво парапланерист от Бургас. На място пристигат Божидар Джокин, Мартин Джокин, Борислав Ранков и Димитър Атанасов.

“За първи път ни се случва подобен случай. Ние нямаме екипировка и пособия за подобен вид спасяване. Все пак успяхме с наличните пособия да направим механизъм за катерене, че той бе на 17-20 метра над земята в клоните. Отне ми около час само за да стигна по голото дърво до човека и след още 30 минути успяхме да го свалим. За радост е невредим”, обясни Божидар Джокин. “Буквално в същия момент получихме сигнал за втори парапланерист, който е паднал в района над заличеното село Яребковица. След като разбрахме, че травмите са сериозни в областта на гръбначния стълб, с Мартин и Борислав веднага потърсихме и колегите от отряда Емил Павлов, Стойчо Джиков, Калин Зарев и Кирил Грозданов и се отправихме към човека.

По думите на пострадалия, жител на Япония, болките са много сериозни. Използвахме шийна яка и вакуум матрак, за да го пренесем и транспортираме. Организаторът на турнира Петьо Кюркчийски бе реагирал своевременно и на място имаше лекарски екип за оказване на помощ. В Бърза помощ се наложи също да помогнем за изследванията, защото травмите можеха да увредят още по-сериозно човека. Разбрахме, че е със счупен прешлен и след полунощ е закаран към „Пирогов”, обясни още Джокин. Японецът се казва Акира Кавана и е настанен в столичното здравно заведение за последващи процедури. / zadupnitsa.com