Председателката на НПО „Дара“ отново упрекна кмета Чимев за бездомните кучета в Дупница: Ирина Николова: Защо в приюта не се работи?

Ирина Николова
  • Градоначалникът: Осиновените животни са малко

 

Председателката на НПО „Дара“ Ирина Николова настоя община Дупница да изпълнява програмата за кастриране и връщане на бездомните кучета на местата, откъдето са заловени. Защитничката на животни от София и нейна съмишленичка в петък дойдоха на заседанието на Общинския съвет в Дупница, където на Николова бе дадена думата за изказване. „Целта ни е една – да няма бездомни кучета”, отбеляза Ирина Николова. Тя отново упрекна общинската управа, че не спазва разпоредбите, касаещи безпризорните четириноги и намаляването на тяхната популация.

“Общината е длъжна да изпълнява програмата “Кастрирай и върни”. Тя се изпълнява с мащабна кастрация, задомяване на кучетата и със сериозен контрол над домашните любимци”, заяви Ирина Николова. Защитничката на животните недоволства заради това, че в продължение на 3 месеца приютът за кучета не работи, а достъпът до него бе възпрепятстван.

„Защо в приюта в Дупница не се работи? Защо тази кастрационна програма не работи в Дупница? Защо се назначава доктор на близо 80-годишна възраст, който не умее да кастрира, само отчита дейността и постоянно излиза в болнични… Моля да бъдат взети мерки и да бъде назначен професионален доктор, който наистина да започне мащабна кастрация”, допълни Николова. Според нея твърденията за получаване на пари от НПО-та, борещи се за животните, не са верни.

“Проблемът ви е д-р Ангелов, който е на работа в приюта от неговото създаване и е кастрирал над 2000 кучета”, заяви в отговор кметът Чимев. Градоначалникът посочи, че дупнишкият кучешки приют е най-големият в Югозападна България и изнесе данни за преминалите през него животни. Подчерта, че осиновените животни са много малко. Според статистиката на общината през 2018 г. в приюта са били приети 181 животни, 143 от които са кастрирани, но само 2 осиновени. За тази година числата са над 108 преминали през изолатора и едва 3 осиновени. Кметът посочи още, че е тромава процедурата за доказване агресивността на кучетата. „Тук прозира личностен ангажимент. Не е вярно, че не е позволен достъпът”, допълни Чимев и посочи работното време на приюта.

“Бих попитал какво искаме. Не искам да нарушавам Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност. В другите страни, например в Италия, какво се прави, когато едно куче е обслужено и не е осиновено за определения период?”, заяви още Чимев. Отговорът на Николова бе, че вече и там тези кучета не се евтаназират. Председателката на „Дара” посочи, че в приюта има декларации, от които може да се види какъв е броят на осиновените кучета. „Ще работим заедно”, обърна се към общинското ръководство защитничката на животните, която поясни, че от организацията вече работят с народни представители от ГЕРБ за промени в законодателството, касаещи бездомните кучета. На излизане от залата Николова даде за пример работата на организацията си в София, където в последните години по думите й броят на скитащите по улиците кучета значително е намалял.