Автомобил на старо: Fiat Croma

Този мултифункционален автомобил със стилистика на Джуджаро включва гени от Opel, Lancia, Saab и самия Fiat.

Fiat Croma II, който е смесица от комби и ван, е базиран на платформата на Opel Vectra Caravan, но заимства някои технически решения и от Saab – като например мястото на ключа за стартиране на двигателя между седалките. Първоначално планиран като модел на Lancia, той получава бензиновите си двигатели от Opel, а common rail дизелите от Fiat.

Двигател: Четирицилиндровият 1,8-литров бензинов мотор с 16 клапана и 140 к.с. се появява през декември 2005 година и се задържа до 2010-а, а 2,2-литровият бензинов със 147 к.с. се предлага от март 2005 г. до края на производството на модела през 2010 г. Най-малкият дизел със 120 к.с., макар и доста по-икономичен от по-мощните си бензинови събратя, среща известни трудности с тежащия при пълно натоварване около два тона автомобил. Затова по-препоръчителни са двата по-мощни дизела, особено версията с 200 к.с.

Каросерия: Високата каросерия на Fiat Croma с голям заден капак се предлага по желание с допълнително място за багаж под пода на багажника, както и със сгъваща се седалка до водача, с което се увеличават багажният обем (500/1610 литра) и възможностите за товарене. Високият таван осигурява на по-снажните пътници достатъчно простор за главата.

Изработка: Кратковременният съюз между General Motors и Fiat доведе до създаването на автомобил с по-високо от типичното за Fiat качество на изработка. Приятни при докосване повърхности, никакви остри пластмаси или неприятни метални елементи, както и добро качество на кожата (опционално) превръщат употребяваните Fiat Croma в един добър избор.

Безопасност: Издръжливите спирачки и седемте въздушни възглавници са елементи от общия комплекс, гарантиращ безопасността в автомобила, получил максимално възможните пет звезди в краштеста на Euro NCAP.

Ходова част: Окачването не следва модерните канони с твърда настройка, а по-скоро осигурява комфортно и приятно пътуване, както беше преди при френските производители. В съчетание с прецизното кормилно управление, добрите спирачки и също прецизно контролираната от ESP склонност към недозавиване това прави Fiat Croma приятен за пътуване автомобил.

Кой двигател ви препоръчваме

Изборът е голям и включва дизелови, бензинови и захранвани с природен газ двигатели. Препоръчителни са три от тях – бензиновият със 147 к.с. осигурява същата максимална скорост като средния по мощност дизел със 150 к.с., но в нормирания цикъл изразходва с 2,6 литра/100 км повече. 2,4-литровият дизел с 200 к.с. се задоволява със 7,2 л/100 км.

От коя година да е моделът

Fiat Croma II се произвежда от 2005 до 2010 година, без да получи наследник. Голямото обновление на модела от пролетта на 2008 година му осигурява по-добро оборудване, висококачествени материали в интериора и фейслифт в стила на Bravo. Препоръчителни са модели именно от този период.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Серийното оборудване (Dynamic) само по себе си е доста богато: RDS радио със CD, двузонов климатроник, разговори със свободни ръце чрез блутут връзка, мултифункционален волан, светлини за завой, темпомат и 16-цолови алумуниеви джанти. По желание се предлагат навигационна система, парктроник, 18-цолови лети джанти, тонирани стъкла и повече място в багажника с двоен под.

Колко е надежден

Според специалистите от Dekra, второто поколение на Fiat Croma трябва да се бори с някои дефекти над средното ниво за класа, като например счупени пружини на окачването. Накрайниците на кормилните щанги в конструктивната група ходова част/кормилно управление също са в червената зона. Нерядко се срещат нерегулирани фарове и всичко това поставя Fiat Croma в долната част на статистиката./ ams.bg