Пуснаха 12 000 балкански пъстърви в реките около Самоков

12 хил. рибки, балканска пъстърва, бяха пуснати в коритата на реките Бели Искър, Черни Искър, Бистрица, Урдина река и Искър и в селата Маджаре, Мала църква, Доспей и Говедарци.
Най-големите ентусиасти, които взеха участие в зарибяването, бяха децата. Те пуснаха рибките заедно с кмета Владимир Георгиев при пешеходния мост на река Искър. Костадин Георгиев – запален рибар и еколог, търпеливо обясни на децата как се държат рибките във водата, за да се аклиматизират и едва след това се изсипват от чувала. Зарибяването се превърна в много атрактивно преживяване и децата от двете летни занимални „Шишарко-планинарко” и „Щастливо лято” истински се забавляваха.
Зарибителният материал бе закупен от пъстървото стопанство “Чудните мостове”. Инициативата вече е традиционна и се реализира за шеста поредна година. Ежегодно община Самоков закупува около 10 хил. рибки. Към инициативата се присъединява и Ловно-рибарско сдружение Самоков, които също участват със зарибителен материал, като закупуват около 2 хил. рибки, а членовете му се включват активно и в самия процес на зарибяване. Традиционно в зарибяването участват и любители рибари, представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, граждани. Рибките са с големина около 10 см и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни. От ловно-рибарското сдружение призоваха рибарите да спазват разпоредбите и по-малките рибки, които уловят, да бъдат пускани, за да се запазва и увеличава популацията.