Танцьорите на Кирил Амбарков от Самоков и Ресилово грабнаха трето място на фестивала „Златен прах”

Ансамбъл „Рила”
  • Националната секция на CIOFF-България обяви самоковския ансамбъл „Рила” за представителен

 

Възпитаниците на дупнишкия хореограф Кирил Амбарков от Самоков и сапаревобанското село Ресилово обогатиха колекцията си от награди с отлично представяне на Шестия международен фолклорен фестивал „Златен прах”, провел се на 21-ви т.м. в с. Челопеч. Детско-юношеският танцов ансамбъл „Рила” от Самоков и Детско-юношеският танцов ансамбъл „Ресиловче” спечелиха престижното трето място.
„Съставите ни се явиха в конкурсната програма в категория „Български фолклорни танци” до 12-годишна възраст и от 12- до 18-годишна възраст. ДЮТС „Ресиловче”, който е в категорията до 12 г., се класира на трето място.

Награждаването в Челопеч

ДЮТА „Рила”, чиито танцьори са от 12 до 18 г., се класира също на трето място. По регламент трябваше да бъде представен по един танц от етнографската област, от която идват танцьорите и от друга етнографска област. Юношите от Самоков представиха пирински момински и шопски танци, децата от Самоков – северняшки детски танц и момински шопски танц, а децата от Ресилово – момински буенек от Тракия и момински шопски танц. Нивото на конкурса е много високо. Там попадат само доказали се професионалисти. Журито, което оценява танцьорите по точкова система, включваща нивото на изпълненията, костюмите и т.н., също е изключително професионално. Негов председател е проф. Даниела Дженева – зам.-ректор на АМТИИ и художествен ръководител на ансамбъл „Тракия”-Пловдив, а в състава са и проф. акад. Милчо Василев – също хореограф в АМТИИ -Пловдив, и диригентът на благоевградския ансамбъл „Пирин” Кирил Апостолов. Това са хора, които цял живот се занимават с български народни танци, изключително компетентни. За нас това са изключително високи постижения, с които нашите деца отново ни накараха да се гордеем”, коментира Кирил Амбарков.

Това са само част от тазгодишните отличия на формациите, ръководени от Амбарков. Само преди дни на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия” в Банско ФТА “Рила” от Дупница и ДЮТС „Ресиловче” към читалище „Нов живот 1928” в Ресилово спечелиха първа награда, а ДТС „Рила”-Дупница – втора награда.

Наградите от “Златен прах”

На провелия се през юни в Дупница Десети юбилеен фестивал „Рила ни гледа” ДЮТА „Рила” от Самоков получи първо място, вкусна торта и парична награда от 200 лв.

По време на Петия национален преглед за фолклорни танцови състави в края на миналия месец ансамбъл „Рила” от Самоков бе обявен от Националната секция на CIOFF-България за представителен ансамбъл за България за периода 2019/2022 г.