Съдът задължи екоминистерството да каже какви отпадъци гори ТЕЦ “Бобов дол”

oznor

Гражданите имат право да знаят какви и колко отпадъци се горят в ТЕЦ “Бобов дол”. Това е окончателното решение на Административен съд – София-град по жалба на екологичното сдружение “За Земята – достъп до правосъдие”, след като по-рано тази година екоминистерството отказа да предостави информация за експерименталното горене на биомаса и RDF в свързаната с Христо Ковачки централа. Според решението на магистратите въпросът засяга компонентите на околната среда, а законът предвижда всеки да има достъп до такава информация.

Жалбата

По-рано тази година екологичното сдружение подаде заявление за достъп до обществена информация, с което поиска от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да му предостави писмото си от средата на август 2018 г., с което се разрешава пробно изгаряне на отпадъци в централата за период от шест месеца. От “За Земята” също поискаха да получат и кореспонденцията между ТЕЦ “Бобов дол” и министерството във връзка със заявлението за експериментално използване на биомаса и RDF. Организацията обаче получи отказ, като от МОСВ се аргументираха, че исканата информация съдържа “производствена и търговска тайна”. Именно това решение на министерството беше атакувано от сдружението в съда.

Решението

Според магистратите исканата информация засяга компоненти на околната среда, тъй като с писмото на МОСВ е разрешена промяна в използваното гориво, която може да има екологични последици. В същото време Законът за опазване на околната среда гарантира, че всеки има достъп до информация за околната среда, без да е необходимо да доказва конкретен интерес. Съдиите не приемат и аргументите на ТЕЦ “Бобов дол” за търговска тайна, които екоминистерството цитира в отказа си, тъй като не е посочено конкретно коя информация представлява такава тайна.
Министерството не е имало право да откаже достъп до данните и затова решението му е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, се посочва в решението на съда от 12 юли, което е окончателно и не подлежи на обжалване. С това преписката се връща в МОСВ за ново произнасяне – в случая за предоставяне на исканата от “За Земята” информация.
Междувременно обаче временното разрешение на ТЕЦ “Бобов дол” за тестово горене на алтернативни горива стана постоянно, след като комплексното разрешително на компанията беше актуализирано този април. Подобна промяна в използваното гориво върви и в другите дружества на Ковачки като “Брикел” и “Топлофикация Перник”. /”Капитал”