Дупничани трупат успехи на волейболното поле с националните отбори на България

Ивайло Дамянов (в зелено) забива през блокадата на Полша по време на полуфиналите на Европейското първенство.
  • Ивайло Дамянов от „Марек Юнион-Ивкони” и пом.-треньорът Венцислав Зарев станаха европейски вицешампиони при 17-годишните

  •  Радослав Асенов е част от щаба на националите до 19 г., които победиха Италия на Олимпиадата за подрастващи в Баку

Централният блокировач на „Марек Юнион-Ивкони” Ивайло Дамянов стана европейски вицешампион при младежите до 17 години. Момчето от дупнишката школа бе твърд титуляр в селекцията на наставника Мартин Стоев и се понрави на специалистите с изявите си на мрежата. В битката за златото националният отбор на България отстъпи с 1:3 гейма от фаворита Франция, който спечели европейската корона.
Ивайло дебютира за мъжкия състав на „Марек Юнион-Ивкони” в края на миналия сезон и се очаква с течение на времето да взима все по-сериозно участие там. „Имах очаквания да стигнем до финала, защото това беше целта на всеки един от нас и тренирахме много усърдно. Мисля, че се представихме много добре с изключение на някои моменти, в които изгубихме концентрация, но важното е, че успяхме да стигнем до битката за титлата. Тежко ни беше след загубата, но продължаваме напред. Амбициите са ми да продължавам да израствам като състезател и да вървя напред”, заяви пред „Вяра” младият Ивайло Дамянов.

Младият специалист Радослав Асенов по време на Олимпиадата за подрастващи в Баку

„Марек Юнион-Ивкони” бе представен в отбора и от Венцислав Зарев, който бе помощник-треньор на Мартин Стоев. Двамата дупничани бяха в състава и седмица по-рано, когато „лъвчетата” спечелиха балканската титла.
След срещата един от най-успешните родни треньори поздрави Венци Зарев, Ивайло Дамянов и всички от състава за постижението.
„Сребърни медали на Европейското за мъже до 17 г. Голям успех направиха децата, лъч светлина в тъмен тунел! В тези мрачни времена на българския волейбол, доведени от наши “другари” (да се има за цел оставане в групата на VNL, тоест да не сме последни, губейки от страни като Китай, Португалия, Австралия и много други) и като се има предвид в какви студени и малки зали тренират повечето от тях – без средства за възстановяване и други необходими неща за правилното развитие на един спортист, тези деца оставиха зад себе си Русия, Италия, Полша и т.н. Тежко е да загубиш финал, но въпреки това горе главите за нови успехи”, написа под снимка със сребърните медали и надпис „Златни момчета” във фейсбук именитият наставник.

Отборната снимка със сребърните медали, която именитият наставник Мартин Стоев публикува (Венцислав Зарев е правият най-вляво).

Друг специалист от школата на „Марек Юнион-Ивкони” пък е в треньорския щаб на националния отбор за младежи до 19 години. Радослав Асенов е помощник на Пламен Христов по време на Европейския младежки олимпийски фестивал, който започна вчера в азербайджанската столица Баку. Българите се наложиха над Италия с 3:2 (25:23, 25:21, 19:25, 21:25, 15:11) гейма в първия си двубой от Група Б на волейболния турнир на надпреварата.
„Въпреки че е Олимпиада за подрастващи, чувството е като на голям форум и е прекрасно. Тук са събрани атлети от цял свят, които се опитват да се докажат в своя спорт. Днес (б.а. – вчера) на старта имахме трудна задача да победим отбора на Италия, но я осъществихме.  Целта ни е да постигнем максимално добро класиране”, каза специално за „Вяра” от Азербайджан Радослав Асенов.