Долнобанските туристи се разходиха в Еледжишкия дял на Ихтиманска Средна гора

  • 85-годишната баба Стефка Зашева разказа за “Възнесение Господне” – Свети Спас и за Георги Зашев, чийто гроб е в съседство с манастира

 

Група туристи от дружество “Ибър” в Долна баня си направиха чудесна лятна разходка в Еледжишкия дял на Ихтиманска Средна гора. Първоначално те посетиха крепостта “Стенос” при прохода „Траянови врата” и с интерес разгледаха частично възстановената историческа забележителност по европейски проект изцяло в стила на древните строителни техники, с цел запазване на автентичния изглед на уникалното по рода си съоръжение.

Долнобанските туристи с интерес изслушаха беседата от екскурзовода за важността на прохода „Траянови врата” и укрепленията тук, които включвали три крепости и масивна триумфална арка, която била изградена на пътя, в най-високата му точка.

Именно тук на 17 август 986 година в прохода “Траянови врата” могъщият български владетел цар Самуил разбива огромната 30-хилядна армия на византийския император Василий Втори.

Около обед планинарите се изкачиха до манастира “Свети Спас” под връх Еледжик – 1186 м н.в., където на поляната под сянката на вековните буки подредиха празнична трапеза. Долнобанци запалиха свещ за здраве и благополучие във възстановената през 2001-2002 г. от Венцеслав Касабов и семейството му от София църква “Възнесение Господне” – Свети Спас, където ги посрещна 85-годишната баба Стефка Зашева. Тя им разказа за историята на светата обител и за неговия откривател Георги Зашев, чийто гроб е в съседство с манастира.

След като похапнаха и събраха сили, планинарите си потропнаха и хоро. Някои се разходиха из поляните и гората, като набраха билки и гъби.

На тръгване към родната Долна баня туристите се отбиха за почерпка и отмора в град Момин проход, курорта с дългогодишна популярност с лечебната си минерална вода.