Унищожават още над 40 хил. свине в Русенско заради чумата

  • В Плевен, Разград и Русе е обявено бедствено положение

  • Свинекомплекс в Добричко дава 250 лв. обезщетение за заклано домашно прасе

 

Вирусът на африканската чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Вчера вечерта са излезли резултатите от пробите и там по примера на свинекомплекса в с. Николово предстои умъртвяване на всички животни. Това обяви Александра Митева, началник-отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ, и добави, че към днешна дата огнищата в страната са 19.

Тя обясни, че животните в свинекомплекса ще бъдат загробени на място, определено от експерти. Същата е процедурата и във фермата в с. Николово, където вече са умъртвени към 1450 прасета. Над 400 домашни свине са хуманно умъртвени в личните стопанства, намиращи се в 3-километровите зони около огнищата.

“Големият проблем идва от личните стопанства и нерегистрираните свине. Те са най-големият риск за разпространение на африканската чума на територията ни“, обясни Митева и добави, че във великотърновското с. Морава е бил изхвърлен труп на умряла свиня.

Митева припомни, че са предприети мерки за сигурност и се следи движението на домашни свине и продукти от тях, особено в личните багажи на хората. Тя обясни, че вирусът на болестта лесно се пренася. Началникът подчерта, че вирусът е опасен само за свинете, но не и за хората, които консумират свинско.

„В Бръшлен вече сме проследили за последните 35 дни движението на свине по пътни листове. Знаем на коя дата са заклани и в коя кланица са отишли. Вчера стартирахме проверки на всички 6 кланици, които се намират на територията на района“, заяви Любомир Кулински, който е директор на Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

Той подчерта, че другият опасен фактор са кухненските отпадъци, с които не трябва да се хранят животни, тъй като чрез тях се разпространява вирусът по дивите свине, а от там и по отглежданите прасета в „заден двор“ и свинекомплекси.

Кулински отрече да има закъснели мерки и увери, че вчера резултатът за Бръшлен е излязъл след 17,30 ч. и заповедта е била пусната в 18 ч. Той уточни, че те започват да действат, след като резултатът се потвърди и от Националната референтна лаборатория.

На въпрос на БГНЕС каква е ситуацията в Плевен, където по-рано днес беше обявено бедствено положение, Митева отговори, че там проблемът е в резултат на отглеждането на прасета в „задни дворове“ и до момента са избити около 300 животни.

„Там има връзка между огнищата и човешкият фактор е изиграл огромна роля в разпространението на заразата. Там ситуацията се контролира с другите компетентни органи с цел да предотвратим незаконното придвижване на свине или продукти от тях“, заяви тя.

Попитана дали ще търсят помощ от ЕК, тя каза, че такава вече е потърсена и искат от комисията да им възстанови 75% от направените разходи, като при изключителни условия може да поиска и 100%.

Стана ясно още, че се очаква да излязат резултатите и за Сливо поле, където се намират два от най-големите свинекомплекси с 30 000 и 40 000 свине.

По отношение на фуражите стана ясно, че в рамките на законния му път не може да бъде внесена заразата. Митева не отрече варианта вирусът да е пренесен с незаконен внос на фураж.

Митева уточни, че е изработена карта с регионализацията на страната предвид огнищата.

„Почти цяла Северна България, включително и Бургас, е в тази регионализация. Там се изпълнява регулярен и стриктен лабораторен и клиничен надзор. Всяко движение на свине е под специален надзор“, поясни тя./БГНЕС

Свинекомплекс в Добричко дава 250 лв. обезщетение за заклано домашно прасе

Обезщетение от 250 лв. на заклано прасе от стопанство тип „заден двор“ предлагат от свинекомплекса в село Козлодуйци, област Добрич. Той е най-големият индустриален свиневъден комплекс на Балканския полуостров, поголовието му е 110 000 животни, като годишно изнася 240 000 прасета.

Предложението беше направено във връзка с усложнената епизоотична обстановка в България и разпространението на африканската чума по свинете.

Управителят на свинекомплекса в село Козлодуйци д-р Румен Караманов изрази мнение, че в трикилометровата зона около комплекса всички прасета в стопанства от тип „заден двор“ трябва да бъдат унищожени.

„Ние трябва да си подсигурим 3 км зона. Предложихме на хората обезщетение по 250 лв на прасе. Прибира си го, коли го пред нас, подписва една декларация, че повече няма да гледа такива животни и си прибира месото в хладилника“, каза той.

По думите на д-р Караманов трябва да бъде забранено поне за две години отглеждането на  домашни прасета.

Свинекомплексът в Козлодуйци заедно с други по-малки индустриални стопанства в област Добрич осигуряват 25% от свиневъдството в България./БНР