Една W124-ка на 3,4 млн. километра

В горублянския фолклор Mercedes-Benz W124 е символ на дълголетие, сравнимо единствено с това на Лили Иванова, и на здравина, каквато притежава единствено пернишкият винкел в битка.

И неслучайно – както доказва автомобилът на вече покойния норвежец Магнус Зеле. До смъртта си през 2014 г. мъжът, който работи като таксиметров шофьор и като водач на линейка, не се разделя със своя 300D от 1991 г., с който „навърта“ над 3,4 млн. километра. Зеле купува колата чисто нова от шоурума през 1991 и не е правил никакви ремонти нито по двигателя, нито по автоматичната скоростна кутия.

Маратонският пробег личи единствено по вида на интериора и екстериора на машината, която вече е атакувана от ръждата – роля за което е изиграл и климатът на зоната в близост до морския бряг, където Benz-ът предимно е бил шофиран. За съжаление, „милионерът“ никога не е имал щастието да бъде съхраняван в гараж. Първия си милион автомобилът „завърта“ през 1997 – a oт Daimler подаряват специална значка, с която четвъртвековният Benz краси радиаторната си решетка.