Христо Стоичков откри спортен терен в Петрич, раздаде стотици автографи и подари 2 копия на Златната топка

Кметът и Камата си размениха подаръци.
  •  Кметът Бръчков връчи на Камата хайдушка кама, фланелка на „Беласица” и почетен знак на града

  • Легендарният футболист представи книгата си „Историята” и сподели с младите тайните на успеха

 

Кметът Димитър Бръчков и футболната легенда Христо Стоичков откриха напълно обновения спортен терен на гимназия „Пейо Яворов“ в Петрич. Съоръжението е реконструирано по ОП „Региони в растеж“ и е превърнато в многофункционален терен както за тренировъчен процес на спортни клубове, така и за часовете по физическо възпитание на гимназия „Пейо Яворов“.

„Работим усилено за подобряване на спортната инфраструктура в общината и имаме готови няколко обекта само за една година. Смятам, че спортът калява духа на подрастващите и ги дисциплинира. Затова ще продължим“, каза кметът Димитър Бръчков и благодари на Христо Стоичков за оказаната чест да бъде в Петрич. „Вие сте пример, който децата, обичащи спорта, трябва да следват“, бяха думите на кмета към Христо Стоичков. „Благодарение на такива съоръжения, каквото откриваме днес, аз съм сигурен, че един ден поне едно от децата тук ще тръгне по моя път и дано дойде отново на този стадион и покаже Златна топка и Златна обувка“, каза Христо Стоичков пред стотиците деца на Петрич.

Кметът Бръчков, Христо Мазнейков и Христо Стоичков

Камата благодари на кмета Димитър Бръчков за направеното в областта на спорта и пожела гимназия „Пейо Яворов“ да открие спортна паралелка. Лентата прерязаха кметът Димитър Бръчков и Христо Стоичков, а после двамата направиха демонстративно „първи удар“ с топка на обновения терен. На церемонията за откриването на съоръжението присъстваха още депутатът Георги Динев, заместник областният управител Антоанета Янчева, д-р Христо Мазнейков, председателят на ОбС Георги Тренчев, директорът на ПГ “Пейо Яворов“ Таня Георгиева, управителят на ОФК „Беласица“ Венко Папалюгов, общински съветници, спортни деятели, деца. Водосвет за здраве отслужи отец Ангел Кочев.

Христо Стоичков представи и книгата си “Историята” в Петрич при огромен интерес. Първи с любимеца на всички българи се срещнаха най-младите футболисти на ОФК “Беласица” и ДФК “Мечетата”. Всички те получиха автограф на книгите си от легендата. Христо Стоичков сподели с младоците как е стигнал до най-високите върхове във футбола, като даде указания как да следват неговия път и им пожела да дойде момент, в който да се похвалят с такива отличия. Носителят на „Златната топка“ бе провокиран от въпрос на едно от децата –Как да стигна до Барселона?“.

С типичното си чувство за хумор Стоичков отвърна, че начините са няколко, с различни превозни средства, но всеки от тях включва труд, много труд и след всичко това – много труд“. После опита да вмести в няколко минути част от основните послания на биографията си, написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. „Имаш една цел за осъществяване, но тази цел изисква много работа. Трябва да слушаш треньора на първо място, трябва да слушаш родителите си, трябва да си много добър ученик и да си най-добрият във футбола“, обясни Стоичков. Той припомни, че е започнал от футболна школа в Пловдив, два пъти е бил спиран от футбола, но никога не се е отказвал от детските си мечти. „Никога не съм казвал „аз“ и през годините също продължавам да държа на това. Независимо че съм станал европейски шампион с „Барселона“, независимо че съм спечелил „Златната топка“ или „Златната обувка“ от световно първенство – всички тези неща са се случили благодарение на моето семейство, моята съпруга, моите деца и моите колеги“, наблегна Камата. Вълнуваща беше и срещата с ветераните и върлите привърженици на легендарния български футболист. Всеки искаше да се снима с него и Златната топка. Тук бе и президентът на северномакедонския тим „Хоризонт” от гр. Турново Орце Тодоров, също и председателят на Балканската федерация на травматолозите проф. Христо Папагеоргиу.
Христо Стоичков благодари на д-р Христо Мазнейков за това, че подготви неговото посещение в южния град и му подари мини копие на златната топка. Кметът Бръчков подари на Христо Стоичков хайдушка кама и фланелка на „Беласица” и му връчи почетен знак на града.


Христо Стоичков благодари и му връчи копие на златната топка.
Визитата на Христо Стоичков в Петричка община приключи в комплекс в Марикостиново. Известният певец Володя Стоянов-Воеводата пя в чест на Камата, а известната си авторска песен “Без любов не се живее” изпълни заедно с двамата Христовци – Мазнейков и Стоичков.
“Тръгваме си с отлични впечатления от Петрич. Христо Стоичков е очарован от организацията около престоя му тук, която бе на много високо равнище благодарение на големия петричанин д-р Христо Мазнейков и кмета на общината Димитър Бръчков. Отпътувахме с кола за София, а от там със самолет ще продължим за Каварна – четвъртия град от лятното турне на Христо Стоичков след Панагюрище, Стара Загора и Петрич”, сподели известният български журналист Владимир Памуков, съавтор на “Историята”.