72-годишна дупничанка остави пред дома си 2694 лева на „ало” измамници

Г-жа Нешева
  • Мним полицай поискал съдействие от пенсионерката, за да хване телефонни лъжци

  • Г-жа Нешева: Преди време почти ме бяха излъгали, но служители на банката разкриха измамата, когато отидох да тегля пари

  • Бившият служител на МВР Теодосий Занков казал на мошениците, че тръгва към тях с автомата и пистолета си

72-годишна жена от Дупница стана поредната жертва на телефонните измамници, давайки им 2694 лева. Тя е получила обаждане от мъж, който се е представил за служител от системата на МВР. Той обяснил на пенсионерката, че иска съдействието й за залавянето именно на „ало” измамници. Дупничанката веднага се отзовала на апела за помощ и оставила парите пред врата на дома си в района на бившия КЕЧ в града, според получените указания.

Кирил Ангелов

„Работим активно по този случай. Регистрираните измами по телефона не зачестяват. Напротив, доста намаляха. Но, както виждате, те продължават. Чрез вашата уважавана медия апелирам към гражданите. Те трябва да знаят, че няма практика полиция, съд, прокуратура или следствие да искат пари от хората с цел разкриване на престъпление. Никога не е имало такова нещо. За мое съжаление и разочарование обаче има хора, които все още се лъжат и повечето от тях са възрастни. Преди години такива случаи бяха десетки, докато от началото на годината има 4. Несравнимо е 50 измами, които се случваха преди години, с настоящите четири. Нека хората в никакъв случай и по никакъв повод да не дават пари”, коментира пред „Вяра” началникът на полицията в Дупница Борислав Динев.

Теодосий Занков

Пенсионери от града ни разказаха, че поне веднъж са получавали съмнителни обаждания по телефона, които са били с цел отмъкване на парите им.
„Преди около една година ми се обади някакъв мъж, представяйки се за служител на полицията. Искаше да му съдействам, за да хванат „ало” измамници. Усъмних се в това обаждане, защото знам, че МВР не действа по този начин. Благодарих му за обаждането и затворих. Но на следващия ден ми се обади същият този господин и този път беше още по-настоятелен. Казах му, че имам племенник, който работи в системата на МВР в София на отговорна длъжност. След като чу това, мъжът веднага ми затвори и оттогава никой не ми е звънял. Този проблем продължава да съществува, въпреки че по медиите постоянно се говори за това. Явно обаче все още има хора, които се лъжат и си дават парите на тези престъпници”, каза пред „Вяра” г-жа Андонова.
Тя допълни, че нейна приятелка дори е взела решение да изключи стационарния си телефон от страх, защото преди време е имало опити да я излъжат по подобен начин.
Пенсионерът Кирил Ангелов е получавал немалко обаждания, но е успял да запази самообладание и да не се хване на лъжите, които е чул по телефонната слушалка.
„Много пъти ми се е случвало да се опитат да ми вземат парите по телефона. Дори често са ме разпитвали къде и с кого живея, искали са да получат повече информация за мен. Представяли са ми се като хора от общината или пък инспектори от полицията. Твърдят, че искат да ми помогнат. Понякога съм се чудил дали пък не искат наистина да ми помогнат. В последно време хората станахме много недоверчиви и мнителни. Подозираме всеки във всичко. За жалост е факт, че тези обаждания са с цел измама. За мое щастие не успях да попадна в примката на тези мошеници и съм се измъквал”, коментира Кирил Ангелов.

Ангел Христов

Друга възрастна дупничанка е била много близо до това да даде парите си на „ало” измамниците. Тя обаче е извадила късмет да попадне на съвестни служители в банката, които са се усъмнили в обаждането към жената.
„Искали са да ме измамят неведнъж. Дори един път се хванах на лъжата и отидох до банката, за да изтегля пари. В този случай ми казаха, че моят син е болен и трябват пари за лечението му. Настояваха в никакъв случай да не затварям телефона, явно за да не се обадя на никой друг. И телефонът ми беше в чантата и линията беше отворена. Тогава една банкова служителка ме попита защо съм толкова притеснена и защо ми се налага да тегля пари. Разказах й и тя беше категорична, че това са измамници. От другата страна на телефона бяха чули разговора ми с нея и веднага са затворили. Лошото е, че като ни видят нас, възрастните хора, много лъжци искат да ни вземат и малкото пари. Преди време едно момче беше спряло с един камион и ми каза, че продава много качествено олио на по-ниска цена. Аз му дадох парите за две бутилки, той ги взе и избяга. Това е нищо като пари, но защо го правят… В друга една ситуация на вратата ми позвъняха две много издокарани жени. Честитиха ми, че съм спечелила много хубав комплект ножове. Но към него предлагали и някакви други прибори, които трябвало да се платят. И така, без да се усетя, ми взеха 30 лева. Но вече съм си изпатила и няма да се излъжа повече. Който и да ми се обади или позвъни на вратата, няма да се вържа”, сподели за случки в миналото г-жа Нешева.
Теодосий Занков пък е действал по-нестандартно, когато се е сблъскал с опит за телефонна измама.
„Аз съм бивш служител на МВР. Работил съм в пожарната, както и като инспектор в системата, така че съм запознат с някои неща. Преди десетина години ми се обадиха и ми казаха, че дъщеря ми е блъснала човек с колата по пътя за Кюстендил и трябва спешно да донеса пари. Аз им казах, че ги виждам къде са и тръгвам веднага към тях с автомата и пистолета си. Те се уплашиха, затвориха и повече никога не са ми се обаждали. Изглежда тези измамници са много изпечени и затова хората им се връзват”, каза пенсионерът, който е родом от с. Фролош, но от дълги години живее в Дупница.
Ангел Христов от Кюстендил беше дошъл по работа в Дупница. От всички запитани той единствен не е ставал жертва на телефонна измама, като досега не са му се обаждали.
„На мен лично никога не са ми се обаждали, за да се опитат да ме измамят. Но и да ми звъннат, няма да успеят. В никакъв случай не бих се подвел на такива лъжи, просто ще затворя телефонната слушалка. Не мога да си обясня как въпреки всичките предупреждения хората продължават да се хващат на тази въдица. Забелязвам и че сравнително млади пенсионери биват измамени, такива на около 65-годишна възраст”, каза Ангел Христов.