Случаят „Александра“, който разтърси Румъния

Случаят “Александра” шокира Румъния.
15-годишно момиче бе отвлечено, изнасилено и убито. Александра изчезнала в сряда (24 юли). Тя се качила на автостоп от своето село за град Каракал. В четвъртък Александра се обадила три пъти на телефона за спешна помощ, като заявила, че е отвлечена от някакъв мъж. Службата за спешна помощ не успяла веднага да установи откъде идва обаждането и полицията отишла в дома на мъжа едва в петък сутринта, около 19 часа след обаждането на момичето. Заподозреният за нейното убийство 66-годишен мъж е задържан, а при обиск в дома му са открити човешки останки. Полицията подозира, че те принадлежат на изчезналото момиче и на друго 18-годишно момиче от близко село, изчезнало през април.

По-късно задържаният румънец признал, че е убил две тийнейджърки, предаде „Ройтерс”. Той е задържан в ареста, докато трае разследването.


“Той призна фактите”, каза адвокатът на заподозрения пред журналисти, като добави, че засега не може да съобщи повече подробности. Междувременно хиляди румънци протестираха в неделя срещу правителството, огорчени от бавната реакция на полицията.

Около 2000 демонстранти са преминали през центъра на Букурещ в знак на протест срещу начина, по който са действали властите в този случай. Демонстрантите носеха плакати “Корупцията убива”, “Тяхната кръв е по вашите ръце” и “Убиват румънци”. По-късно те сложиха цветя и свещи пред Министерството на вътрешните работи. Организаторите на демонстрацията съобщиха, че протестират “против безразличието на властите, тяхната некомпетентност и липсата на съпричастност”.

По-малки протести бяха организирани в други градове на Румъния. Не закъсняха и уволненията. Вътрешният министър Николае Мога отстрани полицейския началник Йоан Буда, след като на полицията й бяха нужни 19 часа, за да установи къде се намира момичето, което на три пъти се обаждало на спешния национален телефон.

Румънските медии съобщиха, че първото обаждане е било малко след 11 ч. в четвъртък. Полицията установила къде е момичето едва в 3 ч. сутринта вчера, но изчакала три часа, преди да влезе, заради законови процедури. Медиите цитират очевидци, че полицаите са открили овъглени останки в имота заедно с парчета от дрехи и части от бижута.

Румънският президент Клаус Йоханис каза, че случаят ще бъде анализиран идната седмица на следващото заседание на Съвета по национална сигурност. Той разкритикува полицията за “грешки и колебание” в работата по случая и призова за “строго наказание” на всички виновни.

Източник: БТА