Ансамбъл “Багреница” спечели голямата награда Гран при на фолклорния събор „Св. Константин“

ФА "Багреница" спечели 3 награди.
  • Александра Очипалска с второ място за индивидуалното изпълнение, певческата група с трета награда от Пещера

 

Фолклорен ансамбъл “Багреница” при НЧ “Отец Паисий” в кюстендилското село Багренци се завърна с 3 награди от 4-тия национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“ в Пещера. Танцьорите и изпълнителите взеха участие в традиционния събор благодарение на поканата, която им отправи Николай Балабанов – директор на ЦПЛР-ОДК и член на настоятелството на НЧ “Развитие” в Пещера.

Танцьорите спечелиха голямата награда Гран при в категория „Народни танци”.

“Представихме се много добре и спечелихме три награди. На ансамбъла бе присъдена голямата награда Гран при в категория „Народни танци”. Второ място за индивидуалното изпълнение спечели Александра Очипалска и трета награда грабна певческата група към ансамбъла”, похвалиха се от ансамбъла.

Целта на фолклорния събор е да съхрани и развие различни занаяти, танцов и певчески фолклор. Над 145 групи и индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, показаха красотата на българския фолклор. Участниците в събора бяха над 900, включително и групи от Турция и Македония.

Освен на сцената момичетата и момчетата извиха хоро и на ливадата. Снимки: Никола Василев

Съборът се проведе на летовище Свети Константин над град Пещера. Организатори са община Пещера с подкрепата на Министерството на туризма.