40 пенсионери от Долна баня направиха поклонническо пътуване из Самоковския край

В разгара на лятото група от 40 пенсионери от клуб “Надежда” в Долна баня с председател Атанаска Лазарова се отправи на поклонническо пътуване до свети места из Самоковския край. Хората от третата възраст последователно посетиха църквата в Девическия манастир “Покров Богородичен”, след което присъстваха и на празничната неделна служба във вече действащата църква “Свети Николай Чудотворец”, водена от най-младия свещеник в Самоковска духовна околия Емилиян Дамянов (родом от Долна баня).

Долнобанските пенсионери запалиха свещ за здраве и се помолиха пред иконата на светеца, отправяйки молитва за благополучие в семействата им. Те се поклониха и пред паметта на народния будител – преподобни Паисий Хилендарски, самоковския митрополит Доситей и на видните самоковци, погребани в двора на църквата.

Около обяд групата пристигна в самоковското село Говедарци и се отправи пеша към Говедарския манастир “Свети Георги Победоносец”. Тук любезно ги посрещна Татяна Галчева – жената, която се грижи за светата обител. Пътьом хората от третата възраст си похапнаха горски малини и ягоди.

След вкусния обяд и почерпка в едно от емблематичните заведения в Самоков, на тръгване към родната Долна баня групата се отби и до църквата в манастира “Рождество Богородично” – известна като Бельова църква, и се поклониха пред мощите на погребания тук свети Симеон Самоковски – покровител и закрилник на град Самоков, чиято памет се почита на 21 август всяка година в Деня на празника на рилския град много тържествено.