Шефът на информационните системи в НАП подаде оставка

Открити са несъответствия между изтеклите данни от Националната агенция за приходите и реалните масиви. Това стана ясно на първата пресконференция на изпълнителния директор Галя Димитрова след пробива в IT системата на данъчните.

Става дума за изтичане на стара и неактуална информация, но съпоставките на данните продължават. На директен въпрос дали ще подаде оставката си, Галя Димитрова отговори: „Финансовият министър иска от мен решения, а не оставка”.

Започна и работата на временната парламентарна комисия, която ще разследва случая.
Две оставки вече са поискани в Националната агенция за приходите – на ръководителя на IT звеното и на отговорника за IT сигурността, съобщи Галя Димитрова:

“Към момента нямаме установени конкретни лица, които да са извършили някакви конкретни действия, с които да са допринесли за пробива в системата”. Приходната агенция е подценила баланса между сигурността и достъпността на услугите, каза Димитрова и се извини на българите:

“Националната агенция за приходите е обектът на престъпление, но засегнати от това криминално престъпление са всички български граждани, чиито лични данни бяха противозаконно публично публикувани. Ударът е срещу всички нас”.

Димитрова обаче не отговори къде е била в отпуск и защо не го е прекъснала след хакерската атака. Ръководителят на звеното за информационни системи в НАП е подал оставка по искане на изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова. Тя е поискала оставката и на отговорния ръководител на ИТ сигурността.  Вече се работи по изцяло нова IT структура в НАП, а външна компания прави одит. Киберсигурността е дейност, която трябва да бъде извършвана от външен изпълнител, смята Галя Димитрова./БНР