Омбудсманът внесе в парламента законопроект за личния фалит

Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента изготвения от нея и магистрати законопроект за несъстоятелността на физическите лица, по-познат като Закон за личния фалит.

Според обществения посредник законът трябва да влезе в сила от началото на следващата година и в тази връзка призова депутатите да го обсъдят със своите избиратели по време на парламентарната лятна ваканция.

България е единствената страна в ЕС, в която няма закон за личния фалит. В същото време държавата ни е в топ пет по необслужвани кредити в Европа, заяви Манолова. Според нея законът е изключително важен и за младите предприемачи у нас:

“Страхът от грешка превръща започването на бизнес в руска рулетка, при която ти имаш право на една грешка, на един изстрел”.

Иван Василев от Управителния съвет на Българската стартъп асоциация приветства внасянето на законопроекта в Народното събрание:

“За предприемача в България е важно да има такъв втори шанс”.

Законопроектът осигурява баланс между интересите на кредиторите, фиска и обществото, убедена е Манолова. Той предвижда съдебна процедура по искане на длъжника, както и опрощаване на дълговете му до 50 на сто.

Общественият посредник увери, че изготвеният от нея закон ще се прилага само по отношение на добросъвестни длъжници:

“Дали не е прехвърлил собственост, дали не укрива свои задължения, дали е коректен по изброяването на своите кредитори”./БНР