Повече полицаи патрулират пеш в Благоевград

  • Старши комисар Дойчин Дойчинов отчете намаление при почти всички видове престъпления в Благоевградска област

 

Повече полицаи патрулират пеш по централната част и парковете на Благоевград. Това каза на пресконференция директорът на областната дирекция на МВР в Благоевград ст. комисар Дойчин Дойчинов. С негова заповед от миналата седмица са увеличени силите по пешеходните зони на града, допълнително има и полицаи със служебни кучета, които обхождат местата, предпочитани за разходка от жителите и гостите на града.
На пресконференцията директорът на полицията в Благоевград отбеляза намаляване на регистрираните престъпления на територията на дирекцията от началото на годината до момента, спрямо същия период на 2018 година. Регистрираните престъпления са 1739, което е с 342 по-малко в сравнение с миналата година, когато са били регистрирани 2081. Процентът разкриваемост е 42,67%, или 2% над общия процент за страната.

Отчита се намаление почти при всички видове престъпления. Броят на регистрираните престъпления против собствеността – 599. През 2018 година те са били 665. Кражбите са 474 срещу 516 през отчетения миналогодишен период. През първите шест месеца на годината са регистрирани 30 посегателства спрямо МПС срещу 17 през миналогодишния период. През тази година са регистрирани две тежки престъпления против личността, с едно по-малко от предходната. И двете убийства са разкрити. Палежите са 31 спрямо 46 за миналата година. Разкритите са 4.

Бе отчетен и спад и на тежките пътнотранспортни произшествия през първото полугодие. Възникнали са 137 тежки пътни инциденти. Загинали са 9 и са ранени 180 участници в движението.

Старши комисар Дойчинов допълни, че през първите шест месеца на годината полицейските служители са иззели 2,395 килограма марихуана, 143 стръка канабис, 19,071 килограма амфетамин, 161 грама хероин, 200 грама метамфетамин, 19 таблетки екстази и 50 грама кокаин. Регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества и техни аналози през първото полугодие на 2019 година, са 90. Разкрити са 58 от тях. През първото полугодие на 2018 година престъпленията от този вид са били 141, като от тях са били разкрити 73.

От началото на месец юли на територията на областта са регистрирани 213 престъпни деяния спрямо 313 за миналата година, като разкритите са 63 спрямо 80 за миналогодишния период.

Старши комисар Дойчинов подчерта, че продължават съвместните специализирани полицейски операции със служители на Дирекция „Жандармерия“, като през този месец на територията, обслужвана от РУ-Сандански, са проведени две специализирани полицейски операции по линия на противодействие на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и незаконното разпространение на стоки, носещи запазени търговски марки. Проверени са 664 лица и 517 МПС-та.  113 са констатираните нарушения. По време на проверките полицейските служители са съставили 41 АУАН  по ЗДвП, 18 АУАН по ЗБЛД и са наложени 57 глоби с фиш за нарушения на пътя. С цел проверка за съпричастност със заповед за задържане до 24 часа бяха задържани 16 лица. По време на специализираната полицейска операция са извършени 17 проверки по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. За установени нарушения е образувано едно бързо производство, заведени са три заявителски материала. От служители на ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански са извършени проверки в 10 търговски обекта на територията на Сандански, в които се предлагат стоки, носещи запазени търговски марки. Установени са нарушения в два търговски обекта. Иззети са мъжки дрехи от различни търговски марки с протоколи за доброволно предаване. Образувани са два заявителски материала за извършено пестъпление по чл.172Б от НК. „Това са регулярни акции и ще продължаваме да ги провеждаме не само на територията на Сандански, а на цялата територия на областта“, каза старши комисар Дойчинов.