Теч на вода притеснява жителите на улица „Вела Пеева” в с. Бистрица

Иванка Караманска
  • Иванка Караманска: Страхувам се, че при една по-силна струя може и мазетата ни да се наводнят

  • Днес ВиК-Дупница трябва да отстрани проблема, имаме готов проект за нов водопровод на селото, чакаме само финансиране, коментира кметът Кирил Огненски

Вече близо два месеца ВиК авария притеснява жителите на улица „Вела Пеева” в с. Бистрица. От една голяма дупка по средата на пътя тече вода, която е направила цялата улица в огромни локви. Живеещите там са притеснени, че някоя вечер, когато водата тече по-силно, тя ще наводни и мазетата им.
На място се срещнахме с Иванка Караманска, която лично е уведомила кмета Кирил Огненски, когато се е появил течът. Нейни близки пък позвънили още същия ден във ВиК-Дупница.

Ето откъде тече водата.

„Този теч е от около 2 месеца и продължава. Една неделя водата бликна и с мои роднини веднага се обадихме на ВиК. Дойдоха работници, които ни казаха, че проблемът изобщо не е голям. Трябвало течът да бъде по-силен, за да може да се оправи. Това нещо трябва да бъде отстранено. През деня водата тече по-малко, защото е топло и хората консумират повече. Но във вечерните часове и през нощта течът става по-силен. Страхувам се, че може при една по-силна струя и мазетата ни да се напълнят с вода. Преди време имаше подобен теч малко по-нагоре на нашата улица, но тогава беше оправен доста по-бързо. Не мога да разбера защо сега проблемът не се отстранява”, каза пред „Вяра” Иванка Караманска.
Тя допълни, че тази авария не се отразява на водоподаването към дома й и тези на съседите й, но всички държат ситуацията да се нормализира.
Кметът Кирил Огненски също е говорил няколко пъти с представители на водното дружество относно случая. Той е получил уверение, че още в днешния ден на място ще бъде изпратен нов екип.

Кметът на с. Бистрица Кирил Огненски

„Проблемът на улица „Вела Пеева” е от повече от един месец. Бях уведомен от жителите на улицата. Разбрах, че ВиК-Дупница са идвали няколко пъти, но са казали, че течът не е голям и имат приоритетни аварии, с които трябва да се справят по-напред. Онзи ден и днес (б.а. – вчера) аз също говорих с техника, който отговаря за с. Бистрица. Трябва утре (б.а. – днес) да дойдат отново на място и да обърнат по-голямо внимание на тази авария”, заяви пред „Вяра” Кирил Огненски.
Попитахме кмета и кога бистричани могат да очакват нов водопровод, тъй като старият постоянно дава аварии и подобни проблеми ще продължат да тормозят жителите на управляваното от него село.
„За нас буквално важи правилото „Във вода газим, а ходим жадни”. През нас минава река Бистрица, която е достатъчно пълноводна.

Улица „Вела Пеева” е цялата в локви заради теча.

Проблемът при нас е старата водопреносна мрежа. Абсолютно задължително е да се подмени. Не че няма вода, просто тази мрежа е проблемът. Има проект и е избрана фирма изпълнител. Въпрос на време и финансиране е с. Бистрица да има нов основен водопровод. Силно се надявам в най-скоро време това да се случи. Правени са някои наставки на етапи и частично, но сега вече имаме проект, който предвижда цялостна подмяна на основните тръби на водопреносната мрежа. Всяко лято се получават подобни проблеми, но съм убеден, че след този проект вече няма да имаме такива. Първият водопровод в селото е правен през 1937 година и оттогава е правено само надграждане. И ако навремето Бистрица е била 200 къщи, сега те са 540. Населението ни се увеличава, вече сме около 2000 души. Във всяка къща вече има по няколко чешми и бани, така че е задължително водопроводът да се смени”, каза още Кирил Огненски.
Той е на мнение, че водохващането е в много добро състояние в сравнение с останалите дупнишки села, въпреки че има належаща нужда от ремонт.
„Имаме си изградено водохващане с хранилище, резервоар и сита. Не е перфектно, защото се налага ремонт, но съм бил в други населени места и мога да каже, че нашето никак не е зле. Чакаме финансиране и започваме. Не мога да се ангажирам със срокове, но се надявам да е колкото се може по-скоро”, завърши кметът на с. Бистрица.