Прокуратурата публикува доказателствата си срещу хакерите от “Тад груп”

Прокуратурата поиска от френските власти да бъде разпитан главният редактор на „Биволъ“

С европейска заповед за разследване прокуратурата поиска от френските власти да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов във връзка за разследването за кибератката срещу приходната агенция.

Чобанов заяви пред програма „Хоризонт“ на БНР, че сам ще потърси разследващите. Той отрече да има каквато  и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу Националната агенция за приходите „ТАД Груп“.

„Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим“, каза Чобанов.

По-рано, безпрецедентно, от спецобвинението изпратиха до медиите част от доказателствата си по делото за кибертероризъм срещу собственика на фирма  “Тад груп” Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков. В мейла от спецобвинението има 13 файла, някои от които съдържат кадри от охранителната камера от офиса на “Тад груп”. На един от тях Георги Янков говори с неизвестно лице по телефона и споменава името на Чобанов и сайта “Биволъ”. В този разговор се чете и изречението: “Правителството трябва да си замине с всички сили”. Има файл със снимка на комуникация на Бойков с различни потребители чрез Телеграм. Сред тях и потребител с името “Биволъ”.

На друг кадър, който е от деня, когато изтекоха личните данни от НАП, Георги Янков обсъжда с Кристиян Бойков, че копия от тях са пратени на Би Би Си и Ройтерс.

На файл, показващ търсенето, за което вече съобщиха от прокуратурата, на информация за премиера Борисов, главния прокурор Цацаров  и депутата Пеевски, от прокуратурата са оставили незаличени техните ЕГН.

От ТАД Груп са събирали данни за прокурори и следователи. Папката с тях е озаглавена „ Ne se chistiiiii“…Така  беше озаглавен и файлът с публикуваните на сайта на Съдебния инспекторат лични данни на съдия Мирослава Тодорова./БНР