ГЕРБ официално издигна Методи Чимев за кмет на Дупница, настоящият градоначалник: Решаваме проблеми, трупани с годините. Обещавам, че необходимото ще бъде направено

От дясно наляво Методи Чимев, Ивайло Константинов Виктор Янев и Лора Василева
  • Градоначалникът оглави и листата за общински съветници, сред тях са психиатърът д-р Александър Паризов, строителният предприемач Иван Кьосев, арх. Асен Пилев

  • Депутатът Радослава Чеканска се оплака на съпартийците си от Емил Гущеров: Обиди ме с нецензурни и арогантни думи

  • Председателят на ОбС: След среща с Чеканска Първан Дангов ни атакува най-вулгарно и безочливо

  • Лидерът на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов: Радослава Чеканска и Емилия Елчинова направиха опит за атентат срещу общинското ръководство, няма да го позволя

 

Методи Чимев официално се включи в надпреварата за кметския пост в Дупница. Освен за трети мандат настоящият кмет на града ще се бори и за място в местния парламент като водач на листата за общински съветници на ГЕРБ.

Кметът Чимев с Иван Кьосев (вдясно) и Борислав Кьосев

Чимев получи пълна подкрепа от 90-те членове с право да гласуват на номинационното събрание на ГЕРБ за местните избори през октомври. Предстои всички номинации – за общински кмет, кметове на населени места и общински съветници, да бъдат утвърдени от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след което ще бъде съставена официалната листа. Чимев бе единственият номиниран. Кандидатурата му бе предложена от председателя на общинската структура на партията Ивайло Константинов. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че преди 11 г. се е опитвал да убеждава, че от най-заборчелия град Дупница може да се превърне в един от водещите в страната и това вече е факт благодарение на Методи Чимев.

Ивайло Константинов (вляво) и Йордан Йорданов

„Той два мандата съумя да не влезе в нито един скандал. Г-н Методи Чимев заслужава не само да бъде номиниран, но и да го предложим с благодарност за това, че съумя да направи един екип, който да предизвика завистта на много хора. За това, че е мой приятел и наш приятел, на цялата партия и цялото ръководство. Искам да му благодаря за това, че никога не пренебрегна гражданите на община Дупница в името на политическа партия ГЕРБ и беше кмет на всички граждани. Много от вас ще кажат: „Да, ама ГЕРБ е преди останалите, защото ние сме гербери”. Аз казвам: ГЕРБ си е ГЕРБ, ние сме ГЕРБ и сме силни, но гражданите на Дупница са по-силни”, каза Ивайло Константинов. Номинацията бе приета с бурни аплодисменти.

Д-р Матей Попниколов и Емилия Елчинова

„Вярно е, че беше отдавна – 8 г. Вярно е, че ситуацията беше трудна. Вярно е, че тогава нямах нагласа. Но е вярно и друго, че през тези 8 г. много хора се опитаха да вкарат интриги, крамоли в екипа, с който работя. Колкото и да са се старали, резултатът мисля, че е виден. Това, което е направено през тези години, не е заслуга само на Чимев, а усилие на всички служители на общинската адмиинстрация, на всички наши общински съветници, които винаги са били изцяло отдадени на това, което е трябвало да бъде направено. Благодаря на Ивайло Константинов, благодаря на г-н Виктор Янев, благодаря и на държавното ни ръководство, защото община Дупница в онзи период без такава помощ нямаше да може да преодолее този етап. Аз знам, че има много упреци, и то основателни, и за работата на кмета, и за работата на общинската администрация. Никога не сме бягали и не сме се срамували от такива забележки. Факт е, че това, което се прави, е с ясното съзнание, че трябва да се наваксва.

Трябва да се преодоляват проблеми, които са трупани през годините. Благодаря за номинацията. Вярвайте, че ангажиментът, който ляга върху плещите на екипа, с който се борим на избори, е сериозен. Очакванията растат след всяка година и това е нормално. Ако преди време е имало претенции за това, че нещо по малко не е направено, сега малкото е направено и претенциите растат. Обещавам – бягам от тоя термин, не го обичам, но обещавам, че това, което е необходимо, ще бъде направено”, заяви Методи Чимев. Като допълнение призна, че в момента е емоционален и ръката му с микрофона трепери.

Радослава Чеканска (вляво)

При последвалите номинации за кметове на населени места градоначалникът предложи в Бистрица ГЕРБ да подкрепят като независим кандидат настоящия управник на селото Кирил Огненски. В Джерман също издигат сегашния кмет Ангел Цветков, в най-голямото село на общината Яхиново – Софка Скоклева, също действащ кмет. Призовавам младите да се учат от г-жа Скоклева как трябва да се работи за хората и селото. Ако няма кой да работи, взима и лопатата, получи похвала Софка Скоклева от Емил Гущеров. Мисля, че работя добре. Обещавам да работя още по-добре, стига община Дупница да ми помага, бяха думите на Скоклева. С оценка „успешен мандат” ГЕРБ издига настоящ кмет и в Самораново – Райна Александрова. За управник на Крайници бе предложен Божидар Михайлов, 36-годишен бизнесмен, построил параклис в селото. В Червен брег предлагат Славчо Димкин. Искам да направим промяна и да вдъхновим младите хора да живеят в селото, каза Димкин.

Тодорка Савова (първата вляво) е една от номинираните за общински съветник.

Първият, предложен за общински съветник, бе психиатърът в общинската болница д-р Александър Паризов, избран за лекар на 2018 г. Номиниран бе и строителният предприемач и член на Строителната камара Иван Кьосев, родом от с. Баланово и брат на Борислав Кьосев – известен волейболист, шампион на България и член на Управителния съвет на БФВЛ, който бе на първия ред в залата. Имам много неосъществени проекти, които искам да реализирам. Гледам напред и искам градът да се развива, както и селата. С каквото мога, ще помагам, каза Иван Кьосев.

Крум Милев, Йордан Йорданов и Емил Гущеров

Номинации получиха Стефан Тасков, Малинка Йорданова – собственик на Дамски спортен клуб „Касиопея”, Красимир Атанасов – ръководител на една от кукерските групи в с. Джерман, педагогът, филолог и бивш шеф на направлението по образование и култура в общината Ваня Бельова, юристът на ОбС и адвокат Милен Попов, шефът на „Топлофикация” Кирил Кирилов, треньорът по тенис на маса Любомир Ганчев, Антони Тончев – педагог в НКЖИ, треньорът по тенис на маса Любомир Ганчев, столичният юрист Борислав Якимов, адвокатът от Кюстендилската адвокатска колегия Георги Караколев – син на известния футболист в миналото Роман Караколев, Йордан Николов – специалист по защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Издигнати бяха и кандидатурите на Иван Шатровски – бивш лекоатлет, дългогодишен спортен деятел и общински служител. Гичка Михайлова – собственик на къща за гости в село Бистрица, бизнесмена Трифон Карталски – магистър по винарство, Спас Милушев от младежката структура на партията, д-р Мария Соколова – джипи в жк „Бистрица”, Георги Наумов – възпитаник на ВА „Г. С. Раковски” и служител в софийска охранителна фирма, Даниела Георгиева – собственичка на салон за красота, Гергана Кръстева – представител на частния бизнес. За съветник от ГЕРБ бе предложен и Славчо Павлов, собственик на магазини, един от наемателите на кафене в центъра на града и баща на три деца, който и в момента е в местния парламент. Павлов се преборил за мястото в местния парламент като председател на Движение “България на гражданите”, но впоследствие напусна партията, тъй като не приема политиката на националното ръководство срещу ГЕРБ.

Емил Гущеров обясни, че е помагал на Радослава Чеканска

Ивайло Константинов номинира дългогодишната активистка на СДС и едно от емблематичните лица на барикадите в града от 1997 г. Тодорка Савова, която нарече доайена на демокрацията в Дупница. Тя ще бъде част от гражданската квота. Савова похвали ръководството на ГЕРБ и Константинов за решението на събранието на партията да присъстват и граждани и похвали кмета Чимев. Инж. Чимев притежава най-здравото оръжие на човека – усмивката. С усмивка отваря врати, каза кандидат-съветничката. От гражданската квота ще бъде и координаторът на КНСБ за Дупнишки регион Тодорка Дамянова.

Сред номинираните са и двамата зам.-кметове Крум Милев и Красимир Георгиев, и настоящите 10 съветници – председателят Емил Гущеров, арх. Асен Пилев, Йордан Йорданов, Йордан Димитров, Емил Станкев, Юлиян Бараков, Димитър Крекманов, Виолета Инкьова, Дилиана Диканска, Даниела Симова. Предложени бяха още общинският лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов, зам. областният управител д-р Матей Попниколов, председателят на Общинския съвет след промените Михаил Панчев, както и Емил Панчев – общински съветник в предишния местен парламент. Четиримата си направиха отвод. Константинов посочи, че повече няма с какво да бъде полезен на Дупница. Панчев мотивира отвода с възрастта и желанието да се даде път на младите. Попниколов припомни, че като зам. областен управител, ако приеме, ще бъде в конфликт на интереси. Емил Панчев каза, че за него е чест, но при толкова много номинации на хора, заслужаващи да бъдат общински съветници, е по-добре нови лица да покажат своите възможности. Номинирани за общински съветници бяха общо 41 души – членове на ГЕРБ и представители на гражданската квота.

Събранието бе белязано от скандал. При номинацията на Емил Гущеров за общински съветник народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска заяви, че е против. „Недопустимо е мъж, председател на Общинския съвет, лице на ГЕРБ в центъра на града, да обижда с нецензурни и арогантни думи една жена, майка. Една от основните разлики на партия ГЕРБ от останалите партии е стандартът в морала. Какъв морал показваме ние в обществото? Заради морала и престижа на партията досега не съм повдигала въпроса. Но сега проблемът излезе извън границите на партията. В тези 4 г., през които този проблем съществуваше за мен, остава чувството за безнаказаност”, обясни Чеканска. Депутатката допълни, че е уведомила партийното ръководство на национално ниво, но не е предприела други стъпки заради предстоящите местни избори, които са изключително важни. „Няма да оставя нещата така и заради това, че на моето място утре може да бъде някой от вас. Никой не е венчан за поста си. Някой от вас може да бъде нападнат, обиден, опорочен. Поради тази причина реших, че днес на това събрание трябва да направя това изказване”, подчерта Радослава Чеканска.

В своя защита Емил Гущеров каза: „След събрание на ГЕРБ в разговор пред офиса г-жа Чеканска нападна общинските съветници, че те са виновни за лошите резултати на евроизборите, че не са присъствали на мероприятията, че не присъстват на други мероприятия. Това е само малко въведение за вас по темата. Другото, което искам да ви кажа и никога досега не съм споделял, но тук са живи членове на партията. 2012 г., когато г-жа Даниела Годинова напусна като областен управител поради нейни виждания, лично моя бе номинацията на г-жа Чеканска като зам. областен управител. Тук са г-н Константинов, г-н Милев и др., които присъстваха на разговора на общинското ръководство. 2014 г. Бат Сали взима мандата на ГЕРБ в Кюстендилска област. В понеделник, на 6 октомври, всички национални медии казват, че ГЕРБ има два мандата – Кирил Калфин и Емил Гущеров. Само че на другия ден се оказва, че Бат Сали е нашият представител. В разговор с г-н Кирил Калфин и г-н Константинов, когато ми беше отправено предложение да бъда зам. областен управител, аз отказах. И в този момент г-н Калфин като попита: „Добре, Емо, кой ще бъде вашето предложение?”, ето го Ивайло, г-н Калфин е жив, аз отново посочих уважаваната от мен г-жа Чеканска. Когато 2010 г. г-жа Галя Събева – уважаван от мен човек, я доведе в офиса на ГЕРБ, каза: „Г-н Гущеров, това е много достоен, много добър колега, дайте да го направим директор на Промишленото училище.” Аз за моята сестра не съм направил ето толкова, но г-жа Чеканска я направих директор. Когато г-жа Чеканска ме помоли в личен разговор, след като стана зам. областен управител, да й пазим мястото като директор, че не са знае какво ще се случи, аз отново занимавах г-н Сергей Игнатов – министъра на образованието, в два разговора. „Г-н Игнатов, местната структура държи г-жа Чеканска, ако не е зам. областен, да бъде директор на структура”. Емил Гущеров отбеляза, че казва само малка част от нещата.

Виктор Янев прекъсна председателя на местния парламент: „Не превръщайте най-големия форум в един бивш Народен съд. Искам да ви кажа едно – знаете, че в партия ГЕРБ има новосъздадена етическа комисия. Това, което е направено и от двамата, ще бъде разгледано в етическата комисия. Аз не съм адвокат нито на единия, нито на другия. Недопустима е тази постъпка, но ние пък затова сме различни, защото всичките сме емоционални. Наистина не искам да превръщате това общинско събрание в едно махленско такова”. Областният управител посъветва общинските лидери на структурата да направят специално събрание само за членове на ГЕРБ и предупреди, че ако споровете продължат, ще си тръгне, както и направи. Преди напускането си на залата Янев изрази убеденост, че Методи Чимев ще бъде следващият кмет.

„Ние сме задължени към тези, които ни избират – гражданите на Дупница и на Република България. Нашето поведение, отношението към тях трябва да бъде водещо. Г-н Чимев като кмет на община Дупница 8 г. го доказа, че го има това нещо, но в същото време, нормално е във властта човек да има и пропуски. Така че съм убеден, че третият мандат ще бъде без пропуски и Дупница ще се отправи по европейския път на развитие”, заяви губернаторът.

Изясняването на отношенията продължи, като Емил Гущеров посочи, че е нарушен правилникът. Той обясни, че отрицателният вот е трябвало да се изрази след гласуване, за да няма възможност за манипулиране, и Радослава Чеканска знае това. „Относно въпроса защо напоследък имам лично отношение към нея. Защото не може миналата година да провежда срещи с г-н Дангов и след това г-н Дангов да ни атакува по най-вулгарен и безочлив начин. Другите неща ще ги споделя на г-н Янев и на етичната комисия”, завърши Емил Гущеров. Намеси се и Ивайло Константинов. Той посочи, че резултатите от изборите за Европейски парламент не са лоши. Освен това обясни, че депутатът Радослава Чеканска и Емилия Елчинова – бивш служител в търговския отдел на общината и бивш активист на СДС в града, която от години е шеф на Главна дирекция „Контрол на пазара”, са направили опит за преврат в ГЕРБ.

„Надявам се да ме слушате, защото ще кажа новина. Срещу общинското ръководство на Дупница беше подготвен атентат. Съвсем сериозно ви го казвам. Става дума за организация от двама души, която целеше да раздвои организацията и да разцепи този колектив. Става дума за г-жа Емилия Елчинова и за г-жа Радослава Чеканска. Тези хора си позволиха да създават втори център. Ще докажа това, което казвам. В община Дупница, от името на общинското ръководство и от името на областното ръководство в Кюстендил бяха направени предложения, номинации, и вземани решения в противоречие с номинациите на общинските съветници, в противоречие с решенията на общинското и на областното ръководство. Хората са идентифицирани. Доказателствата ги има, със случая е запознат лично премиерът Борисов, така че дерзайте, колеги, наистина е време за етична комисия. Г-н Гущеров, много, много грозна постъпка. По никакъв начин не мога да толерирам, въпреки че не съм чул, както ме обвиниха някои, вярвам, че казват наистина това, което са чули. Това нещо е недопустимо. Наистина грозна постъпка,” заяви Ивайло Константинов. Лидерът на общинската структура на ГЕРБ бе категоричен: „До момента, в който аз съм председател, никой по никакъв повод няма да разцепи ГЕРБ. Вярвайте ми. Имам мандат от премиера Борисов вашите отношения да бъдат решени в съвесем кратък срок и срокът беше преди 2 седмици. На тази покана Гущеров се отзова, Ради – не”, каза Ивайло Константинов. Председателят посочи още веднъж: „Този атентат няма да успее никога”, и допълни, че става въпрос за междуличностен въпрос, който не е за обсъждане на събранието. И Радослава Чеканска, и Емилия Елчинова отрекоха обвиненията.

„Лъжеш много страшно. Обидно ми е много, защото винаги съм те смятала за приятел. Какъв център и какъв атентат? За какво да правя атентат с Чеканска”, обърна се към Константинов Емилия Елчинова.

След събранието, помолена да коментира и разясни за „Вяра” причините и същността на конфликта й с Емил Гущеров, депутатката отказа. Емилия Елчинова също отказа коментар.