Община Разлог чества 116 г. от смелия подвиг на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

  • Участие взеха и мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ и духов оркестър към Народно читалище “15 септември 1903-1909 г.”

 

В знак на признателност и почит на паметника на илинденци в местността Предел се почетоха 116 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ръководството на община Разлог, начело с кмета инж. Красимир Герчев, поднесоха венци и цветя пред паметника, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край. За да почетат паметта на загиналите, участие взеха и мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“, и духов оркестър към Народно читалище – Разлог “15 септември 1903-1909 г.”

В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. Събитията в Разлог са част от това въстание и в него участва цялото местно население. Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия (днес Разлог) – местния център на въстанието. Разбити са безброй съдби – който може, бяга през Рила планина и търси спасение в Майка България.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“ – парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца…